Бившият самолет на бившия Пригожин.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че разследването на катастрофата на самолета с „вагнеровците“ Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин няма да бъде международно. Защото „сега обстоятелствата са различни“, съобщи изданието „Ведомости“.

На молба да коментира отказа на руската страна да допусне участие на бразилските авиационни специалисти в разследването, Песков хладнокръвно напомня, че то се провежда от Следствения комитет на Руската федерация, затова „не може и дума да става за каквото и да било международно разследване“.

След което произнася следното изречение:

„Доколкото още няма изводи от разследването, то аз за вас, не мога точно да го формулирам, но, очевидно, че съществуват разни версии, сред които, знаете, нали, за какво собствено иде реч, така да го кажем, преднамерено злодеяние и тъй нататък.“ (преводът е точен, именно така се изразява „устата на Путин“, б.р.)

По-рано руският държавен авиационен комитет (МАК) обяви, че няма никакво намерение да разследва по международните правила катастрофата на самолета на Евгений Пригожин, произведен от бразилската компания Embraer. На предложението на бразилските авиовласти за сътрудничество МАК отвърна, че след като „разбилият се самолет“ е изпълнявал вътрешен рейс, то разследването ще се води само от местните власти.

Сега МАК и Следственият комитет заедно движат „разследването“. Досега нито едното от двете ведомства не е споменавало официални версии за произшествието, с което само затвърждават подозренията по света, че катастрофата не е случайна и е поръчана от „високо място“.

Междувременно Пригожин бе погребан без военни почести, макар че беше носител на най-висшите руски бойни ордени и медали.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук