Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Днес Русия отправи поредни заплахи към западния свят в надеждата си страните от ЕС и САЩ да отменят санкциите, наложени в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Путин предупреди Европа за „катастрофални последици“ на енергийния пазар, ако санкциите продължат и заяви, че Русия използва само малка част от силите си.

Руският президент Владимир Путин заяви, че продължаването на санкциите срещу Русия може да доведе до катастрофално покачване на цените на енергийните пазари, което ще засегне домакинствата в Европа с много по-високи цени на енергията.

„Да, ние знаем, че европейците се опитват да заменят руските енергийни ресурси“, съобщава Ройтерс, че Путин е заявил на телевизионна среща с висши служители.

„Очакваме обаче резултатът от тези действия да бъде повишаване на цените на газа на спотовия пазар и увеличаване на цената на енергийните ресурси за крайните потребители.“

„Всичко това още веднъж показва, че санкционните ограничения срещу Русия нанасят много повече щети на държавите, които ги налагат. По-нататъшното използване на санкциите може да доведе до още по-тежки, без преувеличение, дори катастрофални последици за световния енергиен пазар.“

От това изказване на Путин личи, че Русия изпитва сериозни затруднения вследствие на наложените западни санкции, а така руският президент се опитва да разхлаби примката си. Още при налагането на санкциите обаче европейските демокрации отбелязаха негативния ефект, който мерките ще имат върху тях самите. Това не ги спря, а редица европейски лидери неведнъж заявиха, че ще подкрепят Украйна, докато тя не спечели битката срещу Русия.

Русия е използвала „само малка част“ от потенциала си в Украйна

Днес Кремъл заяви и че Русия е използвала само малка част от потенциала си в своята „специална военна операция“ в Украйна, която вече продължава вече пети месец, като Русия напредва изключително бавно в Източна Украйна.

Путин заяви, че Москва едва е започнала кампанията си в Украйна, предизвиквайки Запада да се опита да я победи на бойното поле.

Путин обвини западните съюзници на Украйна, че подклаждат военните действия, като заяви, че „Западът иска да се сражава с нас до последния украинец“ и допълни, че те могат да опитат, но това ще донесе само загуби за Украйна.

„Днес чуваме, че те искат да ни победят на бойното поле. Какво можем да кажем – нека опитат. Много пъти сме чували, че Западът иска да се бие с нас до последния украинец. Това е трагедия за украинския народ, но изглежда, че все повече вървим към това.

По време на редовния си брифинг днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди тази позиция, като заяви пред репортери:

„Потенциалът на Русия е толкова голям, че само малка част от него се използва в специалната операция.”

Въпреки тези заявки вече пети месец Русия явно не може да постигне „военните си цели” в Украйна, като  още в началото на войната тя не успя да превземе Киев, а впоследствие се оттегли в резултат на междудържавно споразумение. Повече от 3 месеца пък Русия се опитваше да превземе един-единствен град – Мариупол, като в крайна сметка, след като го превърна в руини, успя.

По изчисления на британски учени човешките загуби за Русия в момента възлизат на над 15 хиляди души, а повече от 25 000 са ранени. Учудващо е и защо ако това е само малка част от силата на Русия, преди около два месеца страната реши да премахне горната граница от 40 години за военните там. Същевременно страната очевидно е и в затруднено икономическо положение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук