Българското посолство в Москва.

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва, съобщиха от МВнР.

Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок. От съобщението на министерството се разбира, че българският дипломат е първи секретар в посолството.

Днешната реакция на руското външно министерство може и да е във връзка с вчерашните искри, припламнали между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов на тема „Турски поток“. Руският държавен глава обвини България, че умишлено бави проекта, а премиерът отговори неочаквано рязко, че България работи по план и спазва европейските правила за такива проекти и че „ние не сме Турция, Русия или Сърбия“. Борисов още заяви, че на някои „чисто политически не им е приятно, че България е толкова лоялен член на НАТО и ЕС и че „нервността на руския президент идва и от това, че ние действаме много безкомпромисно към шпионите“.

Припомняме, че през октомври българската прокуратура, съобщи че в посолството на Русия работи като първи секретар руски гражданин със статут на дипломат, който събира данни с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна.

Руските власти не съобщиха името му, макар медии да писаха, че става въпрос за Владимир Русяев, чието име наскоро изчезна от списъка със служителите на руското посолство. Тогава Москва предупреди, че е готова да отговори реципрочно.

РЕАКЦИИТЕ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Депутатите днес реагираха на решението на руските власти. Заместник-председателят на парламент Кристиан Вигенин заяви:

„Лошо е, когато се стигне до изгонване на дипломат. Фактът,че се стига до подобни отношения между Русия и България, както и самото изявление на руския президент Путин за забавянето на Турски поток означава, че има проблем”.

Той обясни, че отговорът на Борисов относно думите на Путин не бил премерен и ясен по отношение на строителството на Турски поток.

„Призоваваме министър-председателя и правителството да се опитат да нормализират отношенията ни с Русия, а не да задълбават допълнително в посока засилване на напрежението между двете страни”, завърши Вигенин.

Тома Биков от ГЕРБ, от своя страна, каза, че в отношенията между България и Русия няма промяна.

„Това, което се е случило днес, е реципрочно действие на наши действия във връзка с отзоваване на руски дипломат от България. Доколкото разбрах, след разговор с външния министър г-жа Захариева, разговорът в посолството е бил съвсем добронамерен към нашия първи дипломат там. Така че, смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна.”

Той заяви, че общите проекти и добронамереността между двете страни остават валидни.

Валери Симеонов от „Обединени патриоти” каза:

„Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал между България и Русия”.

И добави:

„Това са едни стандартни ответни действия, свързани с отстраняването и с експулсирането на главния секретар на руското посолство преди около месец.”

Симеонов коментира, че може да се направи връзка с изказването на руския президент Путин от вчера, че „Турски поток” се бави заради България и че проектът може да заобиколи страната ни. Според Валери Симеонов обаче икономическите въпроси трябва да бъдат пряко свързани с доказан шпионаж.

„Отношенията на България с Русия на първо място трябва да са икономически. С други думи, България трябва да си гледа интересите”, каза Симеонов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!