Николас Мадуро
на снимката: президентът на Венецуела Николас Мадуро

Русия подава ръка на Венецуела за спасяването й от икономическата криза, пише Huffington Post защото иска да сложи ръка на нефтените находища на Каракас. Твърдението е на бившия дипломат Жерар Латюлип. Той твърди, че в условията на икономически сакнции, най-вече финансовата помощ от Русия за правителството на Николас Мадуро държи главата му „над водата“ и го пази от удавяне в океана от венецуелски дългове.

Венецуела е нежизненоспособна и икономическа, и политически, но Русия е много заинтересована да запази сегашния режим, твърди коментаторът. Москва пробва активно да вземе под свой контрол нефтените ресурси на страната и да си осигури геостратегическите интереси „под носа“ на САЩ, обръща внимание Латюлип.

Жерар Латюлип припомня, че Венецуела е най-големият вносител на руски въоръжения: например през 2005 г. правителството на Уго Чавес подписва договор на стойност $4,4 млрд за доставка на въоръжения от изтребители и вертолети до автомати „Калашников”. Сега страната има 5000 ракети за ПВО, което е най-големият арсенал в Латинска Америка.

Режимът на Мадуро изцяло зависи от износа на нефт. През 2016 г. нефтът представлява 98,6% от износа на страната. Монополът върху нефтените ресурси се държи от държавната компания PDVSA, която обаче е пред банкрут. Производството от 2015 г. е намаляло с 18,4%, като причините са спадът на цената на нефта, корупцията и политизацията на работещите в корпорацията. PDVSA има многомилиардни дългове и, според експерти, няма да може да ги изплати.

От 2006 г. насам Русия е отпуснала кредити на Каракас за $17 млрд, а Китай – за $60 млрд. Венецуела трябва да се издължава с нефт, но поради спада на цените дългът вече е практически удвоен.  Според публикацията на Huffington Post, стратегията на Русия е да получи достъп до нефтените находища във Венецуела.

Русия вече три пъти преструктурира дълга на венецуелската компания заради просрочени платежи. В резултат PDVSA вече е продала на „Роснефт” част от своите активи и води преговори за още.

„Руската мечка започна лова на венецуелските нефтени ресурси в преследване на своите дългосрочни геостратегически интереси”, твърди изданието.

Банкрутът на PDVSA, съответно неспособността на Венецуела да плаща дълга си може  „да тласне страната още по-здраво в лапите на руската мечка”, пише бившият дипломат. Според него, Русия до край ще поддържа диктаторския режим на Мадуро.

Авторът Латюлип обаче не изключва, че за да даде нов облик на диктатурата във Венецуела, нещо от типа на „кубинска стабилност“, един ден Русия може и да пожертва самия Мадуро, като го свали с някакъв дворцов преврат.

За Русия нефтените дела винаги значат преследване на геополитически интереси. След като Москва вече контролира PVDSA, скоро ще може да влияе и на самото правителство, предупреждава авторът. Обръща внимание, че Русия никога досега не е имала такова стратегическо преимущество в страна от Латинска Америка. „Ръст на руското влияние в сърцето на Америка – ето в какво е рискът от кризата във Венецуела. Това е тежък удар по геополитическите интереси на САЩ в Латинска Америка” , обобщава Huffington Post.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук