Кремъл
Снимката е илюстративна

Русия похарчи адски много средства за войната в Украйна. Да не говорим за загиналите войници от едната и другата страна. Кремъл е готов на всичко, но явно парите свършват. Финансистът на „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че Русия трябва да конфискува луксозни вещи и жилища от елитите, които не подкрепят военните усилия от страх да не загубят своя привилегирован начин на живот. Пригожин добави, че те подкрепят западна доминация в Русия в замяна на спонсорство на техния начин на живот, и сравни днешната руска олигархия с Украйна или с Русия от 90-те години.

Блогъри, свързани с „Вагнер“, подкрепиха критиките на Пригожин към руските официални лица и похвалиха подкрепата му за военните усилия.

Руският президент Владимир Путин също косвено атакува руските олигарси. Той заяви, че руснаците, които

източват парите на Русия от чужбина

и нямат връзка със страната, „представляват опасност“ за държавата.

Путин твърди, че макар огромното мнозинство от руските бизнесмени да са патриоти, има и такива, които не споделят това мнение. Държавният глава заключи, че „всеки се стреми не само да остане, да живее и работи в Русия, но и да работи в полза на страната ни“.

В тон с това председателят на Думата Вячеслав Володин, заяви, че долната камара на руския парламент подготвя закон за въвеждане на по-високо данъчно облагане за хората, които са напуснали страната след началото на войната в Украйна.

„Правилно е да се отменят преференциите за тези, които са напуснали Руската федерация и да се въведе повишена данъчна ставка за тях“, написа Володин в приложението за съобщения Teлеграм. „Работим върху съответните промени в законодателството.“

Броят на руснаците, които са напуснали от началото на войната, е неясен, посочва Ройтерс.

Към началото на октомври някои местни медии съобщиха, че до 700 000 са избягали след обявяването през септември на мобилизация, чиято цел беше набирането на 300 000 души, които да бъдат изпратени на бойното поле. По това време правителството отхвърли като невярно това число.

13% данък върху доходите на физическите лица в Русия се удържа автоматично от местните работодатели. Руснаците, работещи в чужбина, трябва да плащат данъка самостоятелно, е оценката на Федералната данъчна служба на Русия.

„Напълно разбираемо е защо са избягали“, каза Володин. „Тези, които са разбрали, че са направили грешка, вече са се върнали. Останалите трябва да разберат: огромното мнозинство от обществото не подкрепя техния акт и смята, че те са предали страната си, роднините и приятелите си.“

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук