Македония, Русия

Русия призна Република Северна Македония под това ново име, съобщиха от руското външно министерство, цитирано от „Спутник“.

„На 19 февруари 2019 г. руското посолство в Скопие получи бележка от Министерството на външните работи на Република Македония с уведомление за промяната на официалното име на тази държава на „Република Северна Македония“. Руската федерация признава тази страна под новото име „Република Северна Македония“, се казва в съобщение в официалния сайт на министерството, цитирано от РИА „Новости“.

Гърция и Македония, официално известна по-рано като Бивша югославска република Македония (БЮРМ), бяха ангажирани в спора за името в продължение на много години. Атина се противопоставяше на използването на термина „Македония“, което е и име на регион в Гърция.

През юни 2018 г. Скопие и Атина подписаха Договор за новото име на Македония – Република Северна Македония – което бе посрещнато с критики и в двете страни. Въпреки това, на 11 януари, парламентът на Македония одобри изменения в Конституцията, за да се промени името на страната. Гръцкият парламент ратифицира споразумението на 25 януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!