Руското министерство на отбраната предостави актуална информация за военните си загуби. Макар и представените данни да не съвпадат нито с украинските оценки, нито с тези на западните експерти, самият факт, че предоставя подобна информация е изненадващ, тъй като последният път беше само седмица след началото на войната.

Според руското министерсвто убитите военнослужещи са 1351, а 3825 са ранени, съобщава информационна агенция Риа Новости.

Украински военни източници по-рано изчислиха, че са загинали до 15 000 руски войници, въпреки че тази цифра може да включва както ранените, така и загиналите. Американското разузнаване предполага, че загиналите може да са наполовина по-малко.

Първата актуализирана информация от руското министерство на отбраната за жертвите е от 2 март и гласи, че по време на инвазията са загинали 498 военнослужещи.

Интригуващо е, че на 21 март твърдо прокремълският вестник „Комсомолская правда“ (КП) публикува статия, в която цитира Министерството на отбраната, според което в конфликта са загинали 9861 руски военнослужещи.

По-късно част от статията изчезна, а редакторът на КП заяви пред Би Би Си, че информацията е резултат от хакерска атака.

През последните дни става ясно, че макат украинските сили да са превъзхождани по численост и въоръжение, съпротива има, а пораженията са налице. Припомянеме, че вчера стана ясно, че един руски кораб в Бердянск е бил потопен, а два са били запалени.

През тази седмица украинските сили започнаха контраофанзива и си възвърна част от превзетите от Русия територии.

Същевеременно днес стана ясно, че са били убити още двама висши руски командири. Западен служител заяви пред Би Би Си, че единият от тях е починал, след като е бил нападнат от собствените си хора.

Командирът на 37-а мотострелкова бригада, полковник, е бил умишлено прегазен от собствените си войници в резултат на мащабните загуби, понесени от неговата бригада, заяви служителят.

Според други съобщения обаче полковникът, чието име е Юрий Медведев, е получил наранявания на краката и е бил евакуиран в Беларус.

Загинал е и седми генерал (командир на 49-а комбинирана армия). Кремъл все още не е отговорил на тези твърдения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук