Корабът "Академик Ломоносов".

Русия ще пусне първия в света плаващ ядрен реактор и ще го изпрати на пътешествие през Арктика днес. Руската държава ще осъществи плановете си, въпреки че еколозите предупреждават за сериозни рискове за региона.

Натоварен с ядрено гориво, „Академик Ломоносов“ ще напусне арктическото пристанище Мурманск, за да започне плаването си на 5000 километра до североизточен Сибир.

Руската ядрена агенция „Росатом“ заяви, че реакторът е по-проста алтернатива на изграждането на конвенционална централа на земята, която е замръзнала през цялата година, и възнамерява да продава такива реактори в чужбина.

Екологичните групи обаче отдавна предупреждават за опасностите на проекта, като го наричат потенциален „Чернобил на лед“ и „ядрен„ Титаник “.

Смъртоносна експлозия този месец на полигон за военни изпитания далеч на север, причини скок на радиацията, и предизвика допълнителни опасения.

Очаква се пътуването на реактора да продължи между четири и шест седмици, в зависимост от метеорологичните условия.

Работата по 144-метровия „Академик Ломоносов“ започна в Санкт Петербург през 2006 г. Когато пристигне в Певек, град с население от 5000 души в сибирския регион Чукотка, той ще замени местна ядрена централа и затворен въглидобивен завод.

Предстои да влезе в експлоатация до края на годината, като основно обслужва петролните платформи в региона, докато Русия развива експлоатацията на въглеводороди в Арктика.

Реакторът е теглен от други кораби, което прави сблъсък по време на буря по-вероятен.

„ Академик Ломоносов“ тежи 21 000 тона и разполага с два реактора с капацитет 35 мегавата всеки, близък до този на използваните от ядрени ледоразбивачи.Той има екипаж от 69 души и пътува със скорост от 3,5 до 4,5 възела.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!