Русия
На снимката: Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

Русия обвини Съединените щати, че използват доставката на помощи за Венецуела като тактика за да си създадат повод за провеждане на военни действия срещу правителството на президента Николас Мадуро. Съединените щати придвижват специални сили и оборудване към Венецуела, каза говорителката на външното министерство Мария Захарова.

„Опасна провокация, подбудена и водена от Вашингтон, е планирана за 23 февруари – каза тя, като заподозря в мръсна игра усилията на лидера на опозицията Хуан Гуайдо да вземе американската помощ, която се складира на колумбийската граница – Вашингтон се готви за провокации и това се прави според всички правила на военната наука.“

Плановете на Гуайдо да се опита да прекара помощта през границата са насочени към провокиране на сблъсъци, каза Захарова, за да се осигури „удобен претекст за провеждане на военни действия“. В четвъртък той тръгна с конвой, за да получи в Колумбия хранителни продукти и лекарства, доставени от САЩ, като обеща да внесе помощта до събота. По думите на руския дипломат САЩ и НАТО се готвят да предадат оръжие на венецуелската опозиция.

Мадуро затвори границата с Бразилия, за да предотврати навлизането на помощ, и военните засилиха мерките по сигурността на колумбийската граница.

„Крупна партида оръжия и боеприпаси се планира да бъде закупена от „една от източноевропейските страни“, отбеляза говорителката на руското външно министерство.

Според РИА „Новости“ ставало дума за картечници с голям калибър, мини, автоматични гранатомети и преносими противовъздушни системи.

„Доставката на товара до Венецуела се планира да се извърши в началото на март тази година на няколко партиди през територията на съседна страна, използвайки транспортни самолети на международна спедиторска компания“, добави Мария Захарова.

Тя уточни, че украинската компания „Антонов“ ще бъде привлечена в тази операция. Според Русия американската помощ за Венецуела е „претекст за военни действия“.

Отбелязвайки, че минаха пет години след украинската революция, която свали ръководителя, подкрепян от Русия – за организирането на което Москва обвини САЩ – Захарова каза, че Вашингтон се подготвя за смяна на режима във Венецуела.

„Изглежда, че във Вашингтон няма нищо, с което да се отбележи петата годишнина от държавния преврат в Украйна, затова решиха да проведат нов преврат“, заяви тя.

Мария Захарова предупреди, че американска военна интервенция във Венецуела ще доведе до „рязко увеличаване на напрежението“ по целия свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!