Путин, ракети

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е подготвена да се откаже от договора за ядрен контрол със САЩ, познат като СТАРТ (договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия), ако няма интерес за удължаването му.

„Ако никой не иска да удължи споразумението, то ние също не желаем – заяви Путин на икономическия форум в Санкт Петербург – Стотици пъти казахме, че сме готови (да го удължим)“, каза Путин.

Той и се оплака, че Вашингтон не предприема никакви разговори по въпроса. по думите му „няма никакъв официален процес за преговори и през 2021 г. всичко ще приключи.“

Договорът бе подписан от американския президент Барак Обама и руския му колега Дмитрий Медведев през 2010 г. в Прага. Той обхваща множество ядрени бойни глави и ще изтече след две години.

По-рано тази година Москва и Вашингтон се отказаха от споразумението за ракети със среден обсег. Руският президент заяви, че при евентуално прекратяване и на този договор няма да останат инструменти, с които да се спре надпреварата във въоръжаването.

„Няма да има никакви инструменти, ограничаващи надпреварата по въоръжаването, като например разполагането на базирани в космоса оръжия – каза Путин – Това означава, че заплахата за ядрена война ще бъде над всички нас във всеки всеки един момент.“

В същото време президентът на Русия заяви, че не е уплашен от падането на договора, защото страната му разработва нова генерация оръжия, които ще „подсигурят руската сигурност“ в дългосрочен план. По думите му, когато става въпрос за създаването на хиперзвукови оръжия, Русия задминава конкурентите си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!