руски газ
Снимката е илюстративна.

Доставките на газ от Русия към Германия ще спрат за 10 дни, за да бъде извършена планирана поддръжка на газопровода „Северен поток 1“, предаде ДПА. Въпросът оттук насетне е дали спирането на газа ще е в рамките на планираните 10 дни, или подаването изобщо няма да бъде възстановено.

В началото на юли стана ясно, че в Германия се опасяват от пълно спиране на руските газови доставки. Експерти апелират към населението да пести енергия. Режим на топлата вода, повече хоумофис, апели за намаляване на потреблението – с такива мерки страната се подготвя, ако руският газ, който днес спря, не потече повече. Повече по темата ТУК

Към момента се предвижда се притокът на газ да бъде възобновен рано сутринта на 21 юли. Германски официални представители обаче изразиха силни опасения, че газоподаването може и да не бъде възобновено на фона на руската война в Украйна.

Руската държавна компания „Газпром“ вече значително намали притока по тръбопровода като се позова на забавяния на ремонтни дейности. Москва твърди, че забавянията се дължат на наложените от Запада санкции. Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли този аргумент.

Според германската Федерална мрежова агенция в момента се използва само около 40% от капацитета на тръбопровода, на което се дължи допълнителното повишение на цените на газовите пазари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук