Путин, реч
На снимката: руският президент Владимир Путин

Руският парламент одобри законoпроект, който позволява на съдилищата да арестуват хора за „неуважително отношение“ онлайн, изразено към правителствени или държавни служители, включително президента Владимир Путин. Нормативният акт, който според критиците напомня на законодателството от съветската епоха, е нaсочен срещу политическите дисиденти и предвижда глоби до 100 000 рубли (около 1342 евро) за „неприлични“ постове, които показват „явно неуважение към обществото, страната държавни символи, конституцията или властите ”.

При повторно нарушение, глобите могат да се удвоят или да се стигне до присъда от 15 дни зад решетките. Александър Верховски, ръководител на московския „Център Сова“,(който следи за ограниченията, наложени през законодателството) заяви, че хората могат да бъдат обвинени за коментари в интернет като „Путин е копеле“ или шеги по адрес на парламента.

Други правозащитници изразяват загриженост, че законът е неясно формулиран, което позволява почти всяка онлайн критика на властите, включително карикатурата, да се тълкува като „неуважение“. „Скоро ще си разказваме вицове в кухнята,“ пише във Facebook Сергей Швакин, московски адвокат. Законът е внесен от Андрей Клишин, сенатор от партията на Путин „Обединена Русия“ и беше критикуван от някои депутати и правителствени служители. „Една от задачите на държавната администрация е спокойно да изслуша критиките към работата си“, пише „Ведомости“, цитирайнки зам.-министъра на комуникациите Алексей Волин. „Ако спрем да наричаме глупака „глупак“, той няма да стане умен“, каза Сергей Иванов, депутат от националистическата Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР), която обикновено подкрепя Кремъл по важни въпроси.

Според вносителя – Клишин законът не е форма на цензура, защото властите „сами по себе си заслужават уважение“. Очаква се Путин да подпише закона и той да влезе в сила през следващите седмици. Парламентът одобри отделно законодателство, също подготвено от Клишин, което ще даде правомощия на властите да блокират уеб страници, публикували „неуважителни“ материали или „фалшиви новини“. Клишин настоява, че законът няма да бъде използван за ограничаване на независимите или опозиционни уебсайтове. И заявяви, че това няма да засегне „традиционните медии“.

Законодателния пакет идва, след като рейтингът на Путин достигна 13-годишно дъно – от 33%. Това според анализаторите е резултат от увеличаването на пенсионната възраст с пет години. Анкета от януари, проведена е от подкрепяния от държавата „Център за изследване на общественото мнение“ показва спад на одобрението за руския президент от 37 процентни пункта, спрямо 2015.

Смята се, че Путин е изключително чувствителен към онлайн критиката на управлението си. Едно от първите му действия, когато дойде на власт през 2000, беше да спре сатиричната телевизионното предаване „Кукли“, което се излъчваше по НТВ. В един епизод от януари 2000, Путин беше представен като зъл, гном, който ругае. Няколко месеца по-късно каналът беше взет под държавен контрол и шегите за бившия офицер от КГБ изчезнаха от телевизионните екрани на Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!