мемориал, протести, Русия

Върховният съд на Русия разпореди затварянето на най-старата руска правозащитна организация – “Международен Мемориал”. От организацията работят за връщане на спомените за милионите невинни хора, екзекутирани, затворени или преследвани в съветската епоха.

„Мемориал“ е обявена за чужд агент в Русия от 2016 г. заради средства, получени от чужбина. Формално организацията е „ликвидирана“, тъй като не е маркирала редица публикации в социалните мрежи с официалния си статут на „чужд агент“, тъй като е нужно организациите, класифицирани така, всеки път да го упоменават.

Но в съда прокурорът определи „Мемориал“ като „обществена заплаха“, обвинявайки групата, че е получава заплатите си от Запада, за да фокусира общественото внимание върху съветските престъпления, вместо да изтъква „славното минало“.

Основана през 1989 г., „Мемориал“ се превърна в символ на страна, отваряща се към света – и към себе си – когато Русия започна да разглежда най-мрачните глави от своето минало. Закриването му е ярък символ за това как страната се затвори обратно в себе си при президента Владимир Путин, отхвърляйки критиките – дори към историята – като враждебен акт.

Чуха се викове „срам!“ от присъстващите в съда, когато решението беше прочетено.

Решението също така хвърля светлина върху нарастването на репресиите в съвременна Русия, където правозащитното крило на „Мемориал“ посочва над 400 политически затворници, а независимите групи и медии все по-често попадат в черните списъци като „чуждестранни агенти“.

В съда адвокати на „Мемориал“ твърдят, че работата на групата е била полезна за „здравето на нацията“. Те обявиха „Мемориал“ за приятел на Русия, а не за неин враг и нарекоха делото за ликвидация абсурдно и „оруелско“.

Екипът на „Мемориал“ твърди, че всички грешки са били коригирани и че затварянето на известна и уважавана организация поради такива технически грешки е непропорционално.

Министерството на правосъдието твърди обаче, че социалната значимост на дадена организация не може да бъде извинение за нарушаване на закона. Но заключителната реч на прокуратурата посочи по-дълбока мотивация за този случай.

„Международният Мемориал“… е почти изцяло фокусиран върху изкривяването на историческата памет, преди всичко за Великата отечествена война [Втората световна война]“, каза пред съда Алексей Жафяров, обвинявайки организацията в създаване на фалшив образ на СССР като „терористична“ държава.

Владимир Путин придава голямо значение на съветската победа над нацистите във Втората световна война, част от копнежа му за връщане на старите дни на статут на суперсила и много по-привлекателен фокус за много руснаци от паралелната история на тайни съдилища, лагери и убийства.

„Защо ние, потомци на победителите, трябва да се срамуваме и да се разкайваме, а не да се гордеем със славното си минало? Най-вероятно някой плаща за това на „Мемориал“, заяви прокурорът в съда.

„Те ни избраха, защото сме силни и изявени и защото ги дразним“, каза наскоро членът на борда на „Мемориал” Олег Орлов пред BBC.

„Властите в наши дни политизират историята, но ние казваме неща, които не им харесват. Говорим за тежките страници от миналото и това ги дразни“, каза той.

Организацията е изправена пред натиск в продължение на много години, но този натиск се засили, тъй като Русия беше залята от яростна патриотична вълна след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук