Алексей Навални
на снимката: Алексей Навални

Русия замрази активите на антикорупционна група, създадена от опозиционния лидер Алексей Навални, за да „разкрива богатство, придобито по съмнителен начин от висши държавни служители”.

Фондацията за борба с корупцията (ФБК) публикува доклади, в които подробно описва разкошния начин на живот на лица, близки до руския президент Владимир Путин, включително министър-председателя Дмитрий Медведев и първия заместник-кмет на Москва Наталия Сергунина.

„Окръжният съд в Москва замрази 75 милиона рубли (1,1 милиона долара), държани в сметките на ФБК и тези на няколко служители на групата”, написа говорителят на Навални Кира Ярмиш в Туитър.

Разследващите твърдят, че ФБК съзнателно е похарчила голяма сума пари, която е спечелена от трети лица чрез престъпление.

Говорител на следствието обяви, че става въпрос за около един милиард рубли (15,3 милиона долара).

Фондацията събира дарения на своя уебсайт, отбелязват международните агенции.

Разследващите в четвъртък също извършиха обиски в офисите на ФБК и домовете на адвокати, които работят за групата.

„В момента има обиски и задържания по делото за пране на пари “, пише помощникът на Навални – Леонид Волков на сайта на фондацията.

На него са публикувани кадри от охранителни камери на разследващи в офисите на ФБК, придружени от маскирани охранители в четвъртък сутринта.

„Това, което виждаме сега, е най-агресивният опит досега да ни бъдат затворени устите“, написа Навални в блога си, обещавайки да не се предава.

„Стратегическата цел на това нападение и всички съставени дела е да се създаде страх …. Не се страхувайте да отидете и да протестирате“, добави той.

43-годишният адвокат излежава 30-дневна присъда в Москва за призоваване към масов протест.

Неотдавнашните протести на опозицията протести бяха сред най-големите, откакто Путин се върна в Кремъл през 2012 година.

Демонстрантите протестират срещу отказа на Москва да позволи на изтъкнати опозиционни кандидати, които подкрепят Навални, да се явят на местните избори в руската столица.

Опозицията планира още един голям протест в Москва в събота, въпреки че стотици бяха задържани при последното събиране на 3 август.

Правозащитници, включително членове на Amnesty International, осъдиха в четвъртък „насилието срещу мирни демонстранти“ по време на последните протести и призоваха руските власти да проведат разследване на поведението на силите за сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!