Русия
На снимката: Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

До 31 януари 2022 г. служителите на посолството на САЩ, които са в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

По-рано Вашингтон поиска 27 руски дипломатически служители да напуснат САЩ до 30 януари 2022 г.

„Ние разглеждаме американското изискване именно като експулсиране и възнамеряваме да реагираме по съответен начин. До 31 януари 2022 г. служителите на американското посолство, които се намират в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия“, настоя Захарова.

Тя подчерта, че това не бил избор на Русия, а „САЩ наложиха подобна игра“. Според версията на руснаците през 2020 г. Държавният департамент едностранно определил тригодишно ограничение за продължителността на командировките за служители на руското посолство във Вашингтон и генералните консулства на Русия в Ню Йорк и Хюстън.

„До 1 юли следващата година, ако Вашингтон не се откаже от тригодишното правило и не направи компромис, още работници ще напуснат в общ брой, съизмерим с обявения от Държавния департамент брой руснаци“, добави Захарова.

По думите ѝ на руските дипломати, които вече са напуснали и трябва да напуснат САЩ, е забранено да влизат за работа в руските дипломатически мисии в продължение на три години.

В средата на април Вашингтон отново разшири санкциите срещу Русия и изгони десетима дипломати. В отговор Русия включи САЩ в списъка на неприятелските страни, на които по-конкретно забрани да наемат руснаци и граждани на трети страни за работа в посолствата на територията на руска територия. Американската дипломатическа мисия заяви, че ще трябва значително да съкрати персонала си, така че няма да може да предоставя консулски услуги в пълен размер. От средата на май беше преустановено издаването на неимиграционни визи на руснаците.

През юни, след срещата на президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, Москва и Вашингтон започнаха контакти по въпроса за нормализиране на работата на посолствата, но по думите на руския външен министър Сергей Лавров този процес „тъпче на едно място“ заради опитите на САЩ да окажат натиск върху Русия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!