Азовците атакуват руски позиции. Снимка: Национална гвардия на Украйна

Русия е загубила 5000 танка във войната си в Украйна, която е продължила 200 пъти по-дълго, отколкото Москва е предполагала.

Това каза днес в реч пред заседание на Форума за сигурност и сътрудничество във Виена на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) висшият военен съветник на британската делегация в организацията Никълъс Окот, цитиран от агенция Укринформ.

„Шокиращата война на Русия в Украйна сега продължава 200 пъти по-дълго, отколкото Москва предвиждаше. Невероятната отбрана на Украйна е резултат от огромния кураж и издръжливост на украинския народ“, каза Окот.

Той не изключи, че Русия ще опита и тази зима да атакува директно украинската енергийна инфраструктура, ако, по думите му, „успее да възстанови намаляващите си запаси от далекобойни крилати ракети“, пише БТА.

Според британския представител „Русия ще продължи да прикрива безбройните си неуспехи на бойното поле, за да позволи тези ѝ провалени усилия да продължат“.

„Дори на този дипломатически форум Русия ще заплашва, че ще унищожи украинските самолети, докато в същото време продължава да обстрелва собствените си самолети в небето, ще говори за военни успехи, докато вече контролира само половината от украинската територия, която владееше в началото на кампанията, и дори може да покаже няколко машини на НАТО на задължителното слайдшоу, без да признае, че вече е загубила 5000 танка в тази катастрофална кампания“, каза високопоставеният британски военен съветник.

Той отбеляза също, че Русия сега е принудена да си сътрудничи само с авторитарни режими.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук