Северна Корея демонстрира ракетите си на парад

Руският президент Владимир Путин е на посещение в Пхенян, което някои анализатори определят като сигнал за задълбочаване на отношенията между две изолирани държави.

Търговията на Северна Корея с Китай съставлява 90% от търговския стокообмен на страната, като това определя Китай като най-надеждния донор за приходи от свежи пари в севернокорейската икономика.

Но както показва посещението на Владимир Путин в Пхенян, поведението на изолираната държава се влияе все повече от закрилата, която получава от Руската Федерация и двустранните икономически връзки.

Как Русия помага на Северна Корея?

Китай не е единствената регионална сила, за която се твърди, че е помогнала на Северна Корея да заобиколи санкциите на ООН и да предотврати колапса на икономиката си.

Миналия месец САЩ заявиха, че Русия е доставяла рафиниран петрол на Северна Корея в количества, които според съобщенията надвишават лимита, наложен от Съвета за сигурност на ООН.

Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност, каза, че близостта на търговските пристанища на двете страни означава, че доставките на петрол може да продължи безкрайно дълго.

Затварянето на граници, въведено по време на пандемията Covid-19, драстично намали способността на Северна Корея да търгува и нанесе допълнителни щети на нейната крехка икономика.

Смята се, че Ким е осигурил доставки на храна, както и енергия от Русия, за да се справи с недостига. Очакванията са тези договорки да бъдат продължени тази седмица.

През 2022 г. Русия и Северна Корея възобновиха пътуването с влак за първи път, откакто железопътните пътувания бяха прекратени след появата на Covid. Сред товара на първото пътуване са били 30 породисти коня, отбелязва британският The Guardian.

Какво може да предложи Северна Корея на Русия?

Северна Корея е една от най-бедните държави на света, но има една стока, която допринася за процъфтяващото приятелство между Путин и Ким Чен-ун: военна техника.

Нов метод в камуфлажа: Северна Корея показа трактори и цивилни камиони с ракети (ВИДЕО)

Когато се срещнаха във Владивосток преди девет месеца, лидерите се съгласиха на сделка, според която Русия ще сподели технологично ноу-хау за подпомагане на космическата програма на Северна Корея в замяна на боеприпаси и оръжия за използване в Украйна.

Докато Кремъл определя твърденията за оръжейни сделки между двете страни като „абсурдни“, има доказателства, че севернокорейските балистични ракети са били използвани в Украйна.

Министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик каза в интервю за Bloomberg News, че Сеул е идентифицирал най-малко 10 000 транспортни контейнера, изпратени от Севера до Русия, за които се смята, че съдържат артилерийски боеприпаси и други оръжия.

Като оставим настрана оръжията, Северна Корея има доходоносна индустрия за износ на човешки ресурси: работници, изпратени в чужбина, за да печелят така необходимата чуждестранна валута за режима.

Русия не е изключение. Руски официални лица са обсъдили „работа по политически договорености“ за наемане на 20 000 до 50 000 севернокорейски работници, в нарушение на мандата на ООН, изискващ всички нейни работници да бъдат репатрирани до края на 2019 г.

През 2022 г. руският посланик в Пхенян Александър Мацегора каза севернокорейци също могат да бъдат изпратени да възстановят инфраструктурата в окупираните региони на Украйна.

Опитва ли се Русия да спре санкциите срещу Северна Корея?

В ролята си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Русия направи затягането на санкциите срещу Севера – и проверката на вече въведените – много по-трудно.

Заедно с Китай, Москва гласува против допълнителни мерки в отговор на изстрелванията на балистични ракети през 2022 г., а през март наложи вето върху подновяването на панел от експерти на ООН, натоварен да наблюдава прилагането на санкциите на Съвета за сигурност.

Въпреки политическото напрежение сред петте си постоянни държави членки Съветът за сигурност веднъж успя да запази единодушие в осуетяването на балистичните ракети и ядрените амбиции на Пхенян. Този консенсус е разбит.

Какво се промени от последното посещение на Путин?

Когато Путин последно посети Пхенян през 2000 г., Русия беше член на Г-8. Северна Корея, тогава управлявана от бащата на Ким, Ким Чен Ир, все още беше на шест години от провеждането на първия си ядрен опит.

Геополитическият климат се промени до неузнаваемост, воден от по-твърдолинейния Путин и по-младия Ким, решен да превърне страната си в истинска ядрена сила.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., съчетано с рекорден брой севернокорейски ракетни тестове през същата година, задълбочиха международната изолация на двете страни.

Това от своя страна доведе Путин и Ким заедно във взаимноизгодно предизвикателство към „враждебните“ САЩ и техните съюзници в Европа и Североизточна Азия. Очаква се сътрудничеството тази седмица да бъде потвърдено със споразумения за икономика и сигурност, които, по думите на Путин, демонстрират, че тези „съратници“ са „готови да се изправят срещу амбицията на колективния запад“.

Още анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук