Русия засили нападенията си срещу Украйна
Снимка: АП/ БТА

Русия е засилила нападенията си срещу Украйна по време на приключилата вчера двудневна мирна конференция в Швейцария, предаде БТА.

„През целия ден врагът засилва настъпателните и щурмовите си операции, като търси начини да пробие нашата отбрана и се опитва да изтласка украинските части от позициите им“, заяви украинският генерален щаб в доклада си за обстановката снощи.

Според публикуваните данни броят на сраженията е нараснал до 88. Най-много от тях, общо 36, са се провели в Донецка област. 25 от атаките са били отблъснати, но 11 продължават, докато руските военни се опитват да напреднат още повече, особено край град Покровск.

Твърди се също, че руските военни са направили 10 опита да щурмуват украински позиции на фронта непосредствено на север и на юг – в района на Лиман и около Курахово.

ВВС на Москва са хвърлили тежки бомби върху отбранителните позиции, се казва в съобщението. ДПА подчертава, че информацията не може да бъде проверена от независими източници.

От есента на миналата година Украйна е в отбранителна позиция поради забавените доставки на оръжия и боеприпаси от Запада.

Неотдавнашните доставки обаче помогнаха за стабилизирането на фронта, ограничавайки руските териториални придобивки.

На конференцията общо 78 държави призоваха „териториалната цялост“ на Украйна да бъде в основата на всяко мирно споразумение за прекратяване на двугодишната война с Русия, въпреки че някои ключови развиващи се страни не се присъединиха към документа, отбелязва Асошиейтед прес. Пътят за постигане на дипломатически напредък остава неясен.

Около 100 делегации, предимно от западни държави, участваха в конференцията, която беше обявена за първа стъпка към мира. Сред тях бяха президенти и премиери от Франция, Германия, Великобритания, Япония, Полша, Аржентина, Еквадор, Кения и Сомалия. Светият престол също беше представен, а от името на САЩ говори вицепрезидентката Камала Харис.

Индия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Тайланд и ОАЕ, представени от външни министри или пратеници на по-ниско ниво, бяха сред страните, които не подписаха окончателния документ.

Украинският президент Володимир Зеленски определи снощи мирната среща на върха като „голям успех за Украйна и за всички партньори“, като подчерта, че комюникето, прието от почти всички участници, подкрепя усилията за скорошно прекратяване на войната на Русия в Украйна въз основа на Устава на ООН, отбелязва Киодо.

На съвместна пресконференция с някои лидери, включително тези на Канада, Гана и Швейцария, Зеленски заяви, че подписалите го страни са се съгласили да започнат работа по различни идеи и предложения, за да помогнат за възстановяването на сигурността в Украйна.

„Ние сме във война и нямаме време за продължителна работа. Преминаването към мир означава да се действа бързо“, каза той и добави, че втора среща на върха по въпроса ще бъде организирана, след като бъдат готови необходимите планове за действия, целящи постигането на мир.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук