Американски разузнавачи разкрили, че руска шпионка работила повече от 10 години в американското посолство в Москва преди да бъде разкрита. Тя била наета от тайните служби на САЩ и имала достъп до редица секретни документи и имейли, от които можела да научи графиците на президента и вицепрезидента по време на службата си, съобщава британското издание „Гардиън”.

След повече от 10 години служба едва през 2016 г. тя била заподозряна по време на рутинна проверка на сигурността. Било разкрито, че тя провеждала регулярни срещи с представителите на руското разузнаване.

Въпреки че американските служби били алармирани за случая още през януари 2017 г., те не предприели никакви действия и решили да я уволнят тихом мълком месеци по-късно, вероятно за да си спестят унижението.

Това се случило миналото лято малко преди вълната експулсирани от Русия американски дипломати, която дойде заради увеличаването на санкциите срещу Москва.

„Тайните служби са се опитали да прикрият пробива чрез уволняването на служителката. Вредата вече е била сторена, но не било проведено по-задълбочено разследване дали шпионката не е вербувала и други служители, които да я снабдяват с информация”, съобщава източник на „Гардиън”.

Попитани за детайли по случая, американските тайни служби се опитали да омаловажат ролята на руската служителка, но все пак признали, че тя е „къртица”.

В тяхно изявление се казва:

„Тайните служби на САЩ имат предвид, че всеки чуждестранен служител, който работи в различните дипломатически мисии…може да бъде представител на чуждо разузнаване…Това важи особено за Русия. Затова всички чуждестранни служители се управляват така, че да се защитават интересите на Тайните служби и правителството на Съединените щати. В резултат на това правомощията им са ограничени до преводи, интерпретация, културни съвети, съдействие и административна помощ.”

От съобщението на Тайните служби става ясно, че задълженията на рускинята в посолството в Москва са били консултативни, както и осъществяване на взаимодействие с руското правителство. От Вашингтон отричат някога чуждестранен служител да е имал достъп до секретна информация.

Американското правителство към момента е отказало официален коментар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук