vasiliy blazheni

Светият Синод на Руската православна църква под председателството на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил свика извънредно заседание в Даниловския манастир, съобщи ТАСС. Според източниците на агенцията срещата ще бъде посветена на ситуацията в Украйна. По-рано бе съобщено, че има възможност и за прекъсване на връзките с Вселенката патриаршия заради решението й за даряване на автокефалия на Украинската църква.

Константинополската патриаршия, „в подготовка за предоставяне на автокефалност на Православната църква в Украйна“, на 7 септември назначи свои екзарси в Киев, което е каноническа територия на Московската патриаршия. Синодът на РПЦ се обяви в „категоричен протест с дълбоко възмущение“, заявявайки, че действията на Константинополската църква „са грубо нарушение на църковните канони“ и реакция на Московската патриаршия ще последва скоро.

Председателят на отдела за взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда съобщи за ТАСС по-рано, че Московската патриаршия може да прекъсне отношенията си с Константинополската църква /Вселенската патриаршия/ в случай на узаконяването на украинските разколници.

В момента в Украйна има повече от 12 000 енории и 200 манастира на Украинската православна църква, която има право на широка автономия в рамките на Московската патриаршия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук