Русия ваксинации

В кампанията на предишните избори най-важното и запомнящо се послание на председателя на БСП Корнелия Нинова беше да одобрим за използване в България руската ваксина против COVID – 19 „Спутник“, която все още няма получено одобрение за ползване от Европейската агенция по лекарствата.

Нинова беше яростен поддръжник на идеята, но за съжаление не стана ясно дали самата тя или някои от нейните съпартийци в крайна сметка биха се ваксинирали с нея, ако имат възможност. Дали за добро, или за лошо, руските ваксини не успяха да достигнат до България и не можахме да разберем кой ще се ваксинира с тях.

Въпреки, че „Спутник “ не е одобрена от ЕС тя се използва в 45 страни по целия свят. Но има и изключения. Вчера южноафриканският здравен регулатор обяви, че няма да одобри „Спутник“ V, поради опасения, че това може да увеличи риска от заразяване с ХИВ сред мъжете.

Решението се основава на по-ранни проучвания, тестващи безопасността на модифицирана форма на аденовирус. Това е вид вирус, който причинява респираторни инфекции – известен като Ad5 и съдържащ се в руските ваксини.

„Използването на ваксината „Спутник“ V в Южна Африка, където има високо разпространение и честота на ХИВ, може да увеличи риска ваксинираните мъже да се заразят с ХИВ“, се казва в изявление на Южноафриканския здравен регулатор. Според тях няма доказателства, че формулата ще бъде безопасна „в условия на високо разпространение на ХИВ“.

Припомняме, че Южна Африка е най-силно засегната от пандемията страна в Африка. Освен това тя има и най-голям брой хора в света, живеещи с ХИВ.

Според информация публикувана в „Уошингтън поуст“, миналата седмица Съединените щати обявиха, че скоро ще отворят врати за чуждестранни пътници, ваксинирани срещу коронавируса. Но новите правила, които ще влязат в сила през ноември ще изключват хората, имунизирани с руската ваксина „Спутник“ V.

Планът на САЩ е поредният удар за производителите на „Спутник“ V, който Москва гордо обяви за първата коронавирусна ваксина в света, регистрирана за употреба. Въпреки че ваксината е била предназначена да бъде мощен инструмент на пандемичната дипломация, ограниченото ѝ приемане в чужбина и бавните темпове са причина да изостава не само от западните ваксини, но и от тези на китайските производители.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!