Русия, ООН, Крим

Генералната асамблея на ООН прие с мнозинство резолюцията, предложена от Украйна, осъждаща нарушенията на човешките права, за които се твърди, че са извършени в Крим, и за „незаконното установяване от Руската федерация на закони, юрисдикция и управление “ в региона.

Документът, предложен от Киев тази година, бе подкрепен от 67 делегации.

Резолюцията е подкрепена от Съединените щати, страните от Европейския съюз, Турция и Япония.

27 делегации гласуваха против, включително Русия, Беларус, Китай, Индия, Сърбия, Сирия, Южна Африка, Никарагуа и Венецуела, други 70 държави се въздържаха.

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Генадий Кузмин нарече документа  „чисто антируски, фалшив, хитър и безсмислен по съдържание“.

Той благодари и на „петия комитет на Общото събрание на ООН за решението да откаже да финансира изпълнението на тази резолюция”, което по същество обезсмисля приемането на документа.

„С цялото ми уважение към мнението на нашите колеги, които гласуваха за тази резолюция в третия комитет, Крим не може да бъде натикан в неговото украинско минало“, подчерта Кузмин.

Той посочи, че поради влошаващата се икономическа и политическа ситуация, Украйна „е престанала да бъде удобна среда дори за украинците, както се вижда от бързо намаляващата численост на населението“.

Дипломатът покани всички, които желаят да посетят Крим, за да се уверят, че „днес е място, където живеят щастливи хора, които доброволно са избрали Русия за свой дом, където се строят болници, училища, джамии и катедрали, милиарди са инвестирани в създаването на нови енергийни системи“.

Киев, от друга страна, както отбеляза вицепрезидентът, стана „лицемерно загрижен за населението едва тогава, когато Крим се отдели от тях безвъзвратно”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук