Руски документален филм нарича Република Северна Македония родина на кирилицата и зове за единно християнство под егидата на крилото на Москва. Това е опит България да бъде изтрита от картата на славянската писменост. Във видеото страна ни дори не е спомената. Организатор е руското посолство в Северна Македония.

Филмът е с продължителност 80 мин. и носи името „Една вера еден јазик“ (Една вяра един език). Той бе излъчен в програмата на Международния филмов фестивал „Богородичен Покров“. Филмът е обявен за „Най-добър телевизионен филм на регионално телевизионно студио“ на XXVI Международен филмов и телевизионен фестивал в Радонеж в Москва.

Сценарият и режисурата са дело на Елена Мироненко, модератор е Олег Кухарев, оператори – Владислав Йонис и Александър Полукеев, монтажник е Александър Полукеев, а продуцент Сергей Апарин.

Според македонските медии „на фестивала се прожектират документални и игрални филми, посветени на културното и духовно наследство и човечеството, както и исторически и биографични филми от страната, Русия, Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Франция“. Прожекциите са безплатни и всички са преведени на македонски език. Програмата ще бъде показана отново от 1 до 16 януари догодина.

кадър от филма

Според филма братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България и въобще страната ни не фигурира като книжовен и православен център на Балканите по онова време, пише „Площад Славейков“.

Филмът е отличен като „Най-добър телевизионен филм в регионално телевизионно студио“ на XXVI Международен филмов и телевизионен фестивал в Радонеж в Москва.

С великоруски шовинизъм във филма се заявява, че най-важната част от мисията на Кирил и Методий е посещението им в Херсон, Крим. Там братята стъпили на земята на бъдеща Русия, а най-важна за света е християнизацията, извършена от княз Владимир. Там те сътворили азбуката, ползвайки…древен руски език.

Светите братя били поставили основите на Третия Рим – Москва!

Във филма Москва е представена като съвременната Византийска империя, която ще събере славянството под крилото си, което не е нова идея.

Черноризец Храбър е славянски просветител, който няма нищо общо с България. Славянската писменост тръгва от Охрид.

В картата, на която е отбелязан пътя на светите братя Кирил и Методий, България въобще не фигурира. Няма я. Не съществува. И в създаването на кирилицата не съществува.

За сега нито външното ни министерство, нито Министерство на културата, нито друга българска институция е реагирала.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук