Ракетните комплекси "Искандер", разположени в Крим, контролират Черноморското крайбрежие по цялата му дължина, вкл. и Босфора

Русия призна официално, че нарушава Договра за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Това стана случайно, чрез изпусната реплика от страна на двама руски политици на 18 март, когато Путин посети Крим по повод годишната от анексията.

„Ракетните системи „Искандер“, разположени в Крим, контролират Черноморското крайбрежие по цялата му дължина, включително и Босфора. Затова противникът няма да може да задържа наши кораби”. Думите са на председателя на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на Руската федерация – генерал-полковник Виктор Бондарев. „Сега руските бойни системи напълно контролират акваторията на Черно море и Крим се превърна в нашия непотопяем самолетоносач”, резюмира ситуацията той.

Генерал-полковник Владимир Шаманов, доскоро командващ въздушно-десантните войски, а сега председател на подобния комитет в руската Дума, също съобщи за дислокацията на стратегически бомбардировачи Ту-22М3 и ракети „Искандер” в Крим.

Руският перзидент Владимир Путин по време на концерт поздравява руснаците в Крим по повод 5 -тата годишнина от анексията на полуострова (18 март 2019)

Ден по-късно заваляха опровержения по разпореждане на Кремъл. От апарата на Виктор Бондарев съобщиха, че тази информация е била разпространена по погрешка от пресслужбата му и е невярна.  Информационната агенция ТАСС също пусна изявление на Шаманов, че за „дислокация на бомбардировачи Ту-22М3 и ракетни комплекси „Искандер-М” не може да се говори, защото сега такива там няма. Съобщеното по-рано от средствата за масова информация не съответства на действителността.“

Както и да се пресмята, обаче разстоянието между Крим и протока Босфора  е над 500 км. Ограничението за далекобойност на този вид оръжия, според договора е до 500 км. Именно тези ракетни комплекси са предмет на спор между Русия и САЩ от няколко години, което доведе и до излизането от Договора на двете държави.
Освен това думите за Босфора са пряко заплаха към Турция, с която Русия е в неформални, практически съюзни отношения в редица области.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!