су-35

Шест руски военни самолета са били при навлизане в буферна зона край бреговете на Аляска. Това съобщиха вчера военните на САЩ. Според информацията през цялото време руските самолети са останали в международно небе.

В понеделник два руски Ту-95 били прехванати от два американски изтребителя F-22. После втора група руски самолети, състояща се от два самолета „Туполев“ и два Су-35 били прехванати от друга двойка F-22.

Руското министерство на отбраната заяви, че четири стратегически ракетоносеца Ту-95 са извършили полети, без да нарушават граници, и че „на определени етапи от маршрута руските самолети били ескортирани“ от американски изтребители. В руското изявление не се споменава за самолети Су-35.

По-рано тази година Канада съобщи за други случаи, при които руски военни самолети са навлизали в буферни зони. НОРАД включва САЩ и Канада.

Според Федералната въздухоплавателна администрация на САЩ всяко влизане в буферните зони, известни като Опознавателни зони на противовъздушната отбрана, трябва да се обявява предварително. ОЗПВО край Аляска се простира на повече от 300 км от брега.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!