Русия
На снимката: Вадим Шишимарин, 21 г.

Първият руски войник, съден за военни престъпления в Украйна по време на инвазията на Москва, се призна за виновен за убийството на невъоръжен цивилен, пише „Гардиън“.

21-годишният Вадим Шишимарин се яви в Соломянския районен съд в Киев с обвинение във военни престъпления и предумишлено убийство.

Шишимарин е обвинен в убийството на невъоръжено цивилно лице, 62-годишен мъж, в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари.

Запитан в съда дали е виновен по обвиненията, включително за военни престъпления и предумишлено убийство, Шишимарин отговаря с „да“. Ако бъде признат за виновен, го очаква доживотен затвор.

Украинските държавни обвинители заявиха, че Шишимарин – сержант от сибирската област Иркутск – и още четирима руски военнослужещи са стреляли и откраднали частен автомобил, за да избягат, след като колоната им е била набелязана от украинските сили.

Войниците се отправили към село Чупахивка, където видели невъоръжен 62-годишен мъж, който карал велосипед и говорел по телефона си, казват те.

Прокурорите твърдят, че Шишимарин е получил заповед от друг военнослужещ да убие цивилния, за да му попречи да съобщи за присъствието на руснаците. Използвайки автомат „Калашников“, той произвел няколко изстрела през отворения прозорец на колата в главата на цивилния, казаха те. Цивилният гражданин е починал на място.

Това е първият съдебен процес за военни престъпления след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук