Русия
На снимката: Вадим Шишимарин, 21 г.

На третия ден от първия съдебен процес за военни престъпления в резултат на войната на Русия в Украйна руски командир на танк, който по-рано тази седмица се призна за виновен, че е застрелял невъоръжен украински гражданин, заяви, че ще приеме всяко наказание от съда.

21-годишният Вадим Шисимарин заяви в съдебна зала № 201 на Киевския трибунал, че в деня на смъртта на 62-годишния Олександър Шелипов е бил „нервен от това, което се случва“, и че „не е искал да убива“.

Шисимарин добави: „Наистина и искрено съжалявам. Не исках това да се случи, не исках да бъда там, но се случи. Бих искал да се извиня още веднъж. И ще приема всички мерки за наказание, които ще ми бъдат предложени“.

В четвъртък, по време на второто изслушване, Шисимарин помоли вдовицата на Шелипов да му прости за убийството на съпруга ѝ. Прокурорите са поискали от съдията да осъди Шисимарин на доживотен затвор.

По време на заключителните аргументи адвокатът на Шисимарин, Виктор Овсянников, заяви, че клиентът му не е виновен за предумишлено убийство и военни престъпления, и помоли съдиите да го оправдаят.

В интервю за Guardian в края на изслушването Овсянников заяви, че клиентът му е убил цивилно лице по заповед и затова не смята, че това е нарушение на правилата на войната.

„Тук липсва умисъл“, каза той. „Това е било изпълнение на заповед … той не е искал да го убие, а това има определено правно значение.

„Бих откроил онези гадове, които стреляха в тила на цивилни граждани в Буча по време на окупацията“, добави Овсянников. „Това е съвсем различно от обстоятелствата, в които е бил клиентът ми“.

Според украинския прокурор Андрий Синюк инструкцията за откриване на огън не може да се счита за военна заповед и следователно не защитава Шисимарин от отговорност.

„Лицето, което е дало „заповедта“, не е бил неговият командир. Той е бил наясно с това. Лицето, което е дало инструкцията, е било наясно с това. Преди да се качат в автомобила, те не са се познавали“, заяви Сисиминяк.

Шисимарин е родом от Уст Илиинск в югоизточната част на Иркутска област на Русия и в деня на убийството е бил командир в танковата дивизия „Кантемировская“. По-рано през деня той е бил с група руски войници, които са стреляли по цивилен автомобил, след като конвоят им е бил атакуван от украинските сили. След това руските войници откраднали автомобила и отпътували с него.

По-късно те се натъкнали на невъоръжената жертва, която говорела по телефона си на няколко десетки метра от собствения си дом. Според прокурорите един от мъжете в колата казал на Шисимарин „да убие цивилния, за да не ги докладва на украинските защитници“. Шисимарин открил огън през прозореца на колата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук