В руското медийно пространство продължава негативната реторика спрямо България и освобождението на страната. След посещението на руския патриарх Кирил на 3 март у нас и руският митрополит Иларион, който е и председател на Отдела по външни църковни връзки на руската църква направи изказване за руската телевизия „Россия-24“.

Той обвини българските политици, че пренаписват историята в опит да омаловажат участието на руските войски в Руско-турска война, съобщи информационна агенция „Интерфакс“.

„Мисля, че до известна степен това важи за всички държави от т.нар. постсъветско пространство, както и за всички страни от бившия Варшавски блок, които почти единодушно станаха членки на НАТО“, каза митрополит Иларион в предаването „Църква и свят“ на телевизия „Россия-24“.

По негови думи още преди няколко години на едно от тържествата по случай националния празник на България Русия изобщо не е била назована.

„В състава на руската армия е имало представители на различни националности. Своя принос за освобождението на България от турско иго има и Румъния, но именно руската армия е била главната сила, която е извоювала победата“, казва още Иларион.

Съветникът на председателя на руския парламент и член на Обществената палата Александър Щиков също излезе с коментар по темата в личния си блог.

„Гордея се с руския патриарх. Пред целия свят той оповести предателството на българския елит по отношение на общата ни история. Руснаците освободиха България от турците. Проляха кръвта си. Не поискаха и не взеха нищо в замяна.“, пише Щиков, цитиран от руския сайт mngz.ru.

От друга страна българската позиция относно освобождението среща подкрепа в украинските медии. В коментар за obozrevatel.com украинският журналист Олег Чеславский пише:

„Русия никога не се е интересувала от българския народ, от неговата свобода или от надеждите му. Намеренията на Русия са били да окупира България под претекст, че я освобождава от тежкото робство.“

Според Чеславский изреченото от патриарх Кирил по време на визитата му у нас са „нагли лъжи“. В коментара си той подчертава, че в правата на руския патриарх не влиза диктуването на президент на чужда страна своята воля.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!