Полицията в Москва за пореден път арестува опозиционера и основател на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални. За момента остава неизвестно какви са аргументите на властите да постъпят така.

На своя акаунт в „Инстаграм“ Навални съобщи, че излязъл за сутрешен крос, но пред дома му го чакал „малък автобус с ОМОН (отряди на милицията с особено предназначение – бел. ред.)“. Сега той вече се намира в полицейското управление на Даниловски район.

На 20 юли, докато участваше в митинг за допускането на независими кандидати на изборите за Московската дума, опозиционният лидер издигна ултиматум към избирателната комисия на руската столица. Той заяви:

„Ако до една седмица не бъдат регистрирани (опозиционери за изборите в Москва), следващата събота ще влезем в кметството.“

На 20 юни повече от 20 000 протестиращи се събраха в Москва с искане за свободни и честни избори в руската столица. Протестиращите искат блокираните опозиционни кандидати да получат разрешение да се регистрират за септемврийските избори. Властите са отказали да ги регистрират, въпреки че всеки кандидат е събрал минимум 5000 подписа, необходими за кандидатстване.

Активисти, които се противопоставят на правителството на президента Владимир Путин, твърдят, че властите неправилно са обявили подписите на поддръжниците за невалидни. На около 30 кандидати е забранено участие в изборите.

Протестите следват информации за спад в рейтингите за одобрение на Путин и гняв поради намаляването на жизнения стандарт в Русия и широко разпространената корупция в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!