Парламентът на Русия прие на първо четене законопроект, който дава на правителството разширени пълномощия във връзка с пандемията от коронавирус.

Кабинетът получава по-специално правото да обявява извънредно положение и повишена готовност в цяла Русия или в част от федерацията, предаде ТАСС.

Министрите ще могат освен това да ограничават търговията с определени медицински изделия, да обявяват мораториум върху образуването на процедури за фалит, да вземат и ред мерки в подкрепа по-специално на туристическия бизнес.

Депутатите упълномощават правителството и да определя през 2020 г. случаи, в които е възможно държавата да прави покупки от единствен доставчик, да прави промени в договорите поради форсмажор във връзка с пандемията и др.

Одобрен е на първо четене и законопроект, който засилва наказателната отговорност за нарушения на санитарно-епидемиологичните правила. Ако заразено лице причини с такива нарушения поради небрежност масово заболяване, ще се наказва с глоба до един милион рубли или със затвор до 3 години, или с лишаване от права да заема определени длъжности. При смъртни случаи или умишлено създадена заплаха се предвиждат по-тежки глоби и до 7 години лишаване от свобода.

Държавната дума прие на второ четене и законови поправки, предвиждащи до 5 години лишаване от свобода и глоба от 2 милиона рубли за граждани на Русия, умишлено разпространили фалшива информация, ако това е довело до тежки последици.

Текстовете са включени в законопроекта, наказващ с до 7 години затвор заразени лица за нарушаване на карантината, предадоха ТАСС и Франс прес.
Очаква се още днес и трето четене, с което поправките ще бъдат приети окончателно, отбелязва АФП.

Нов член от наказателния кодекс предвижда също така глоби до 700 000 рубли или до 3 години лишаване от свобода, както и други наказания за „умишлено публично разпространяване на лъжлива информация под формата на достоверни съобщения“, ако става дума за обстоятелства, застрашаващи живота и сигурността на хората, или за мерките и начините за защита, използвани от властите.

Като такива обстоятелства се посочват извънредните ситуации от природно и техногенно естество, включително епидемиите, епизоотиите и други, създадени в резултат на аварии, стихийни бедствия, които са довели или са могли да доведат до човешки жертви, щети за здравето на хората или за околната среда и т. н.

Към 30 март в Русия са регистрирани 1836 случая на заразяване с коронавируса, починалите са 9, оздравелите – 66, добавя агенцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук