Руският патриарх Кирил е работил за КГБ
Руският патриарх Кирил/ Снима: БТА

Руският православен патриарх Кирил, близък поддръжник на президента Владимир Путин, е работил за съветското разузнаване (КГБ) по време на престой в Швейцария през 70-те. Това пишат два швейцарски вестника, като се позовават на разсекретени архиви, предаде БТА.

Според всекидневниците „Матен диманш“ и „Зонтагсцайтунг“ досието на федералната полиция за днешния духовен водач на Руската православна църква (РПЦ) потвърждава, че „монсеньор Кирил“, както е назован той в документа, „принадлежи към КГБ“, основната разузнавателна служба на СССР.

Двете медии са се запознали с досието в швейцарските федерални архиви.

В началото на 70-те патриархът, който пламенно подкрепя руската инвазия в Украйна, живеел в Женева. Там той официално представлявал Московската патриаршия пред Световния (икуменически) съвет на църквите. На Кирил,

тогава с оперативен псевдоним Михайлов,

било възложено освен това да влияе върху този съвет, в който КГБ внедрил агенти през 70-те и 80-те.

Съветският съюз си поставял за цел да убеди женевската институция да осъжда САЩ и съюзниците им и по-умерено да критикува липсата на религиозна свобода в СССР, напомнят вестниците. Те изтъкват, че РПЦ „отказва всякакъв коментар по повод шпионската дейност на Кирил в Женева“.

Световният съвет на църквите пък им заявил, че „няма информация“ по темата. „Матен диманш“ потърсил племенника на патриарха Михаил Гундяев, който го заместил като представител на Московската патриаршия в Женева.  Гундяев твърди, че Кирил „не е бил агент“, при все че е бил „строго контролиран“ от КГБ.

И това „не се е отразило върху искреността на участието му в икуменическата дейност относно другите църкви“, подчертава той пред вестника.

Изданието посочва също, че патриарх Кирил много харесва Швейцария, където е ходил „най-малко 43 пъти“, например да кара ски. Той дори си е счупил крака на една от пистите в страната през 2007 г.

„Религиозната дипломация, шпионажът и финансовата дейност постоянно са връщали Кирил в Алпите или на брега на езерото Леман“, се казва в материала.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук