Патриарх Кирил, църква
на снимката: Руският Патриарх Кирил

На провелото се днес епархийско събрание на Московската градска епархия патриарх Кирил съобщи данни за броя на заболелите клирици в епархията, както и за починалите от усложнения.

Предстоятелят на Руската православна църква отбеляза, че за предишната година са починали 33 свещеници и монаси в Москва, докато тази година те са 91, което е доказателство за сериозната ситуация, в която се намираме.

„Според постъпилите в Московска патриаршия сведения, през тази година 350 свещенослужители от московските енории са преболедували или сега боледуват от коронавирусна инфекция, а също 720 монаси и монахини в ставропигиалните манастири. От последствията на коронавирусната инфекция са починали 13 московски свещеници и 24 населници на ставропигиите“, каза патриарх Кирил, цитиран от „Двери“.

За първи път от много години броят на клириците в епархията е намалял и сега е 1817 души. Така става ясно, че от коронавирусната инфекция е преболедувала почти една пета част от свещенослужителите в епархията.

Предстоятелят на Руската православна църква обърна внимание и на последствията от епидемита върху енорийския живот. От една трета до 50% е намалял броят на участващите в богослужението.

„Сред причините за този спад може да отбележим преместването на цели семейства във вилните зони и дори в родните си места, където работят дистанционно, както и ограничителните мерки, предприети спрямо някои групи от населението“ – каза патриархът.

Кирил изрази надежда, че с времето „тези причини ще останат в миналото“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук