Северна Македония провокация България

Руското посолство в Северна Македония излезе с остра провокация към страната ни чрез социалната мрежа Туитър. В позицията България е обвинена, че е нападнала Македония през април 1941 г.

„Преди 80 години, на 18 април 1941 г., България, тогава съюзник на фашистка Германия, напада Македония. Два месеца по-късно нацистите нахлуха в СССР. Вечна слава на руснаците, македонците и други смели войници, воювали срещу нацистката чума!“, пише с текста, завършваща с хаштаг #СмртНаФашизмот.

Българският евродепутат Андрей Ковачев отвърна на нападките срещу страната ни. Той определи случващото се като „пореден опит за изостряне на напрежението между Скопие и София“. За момента това е единствената реакция от българска страна.

Още един пример за „изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти“ политика на Кремъл на Балканите….

Публикувахте от Andrey Kovatchev в Понеделник, 26 април 2021 г.

 

„Още един пример за „изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти“ политика на Кремъл на Балканите. Разделяй и владей!“, написа той в профила си във Facebook.

„Всеизвестно е, че към април 1941 година Сталин и Хитлер са съюзници. България никога не е нападала Кралска Югославия, а Македония не съществува въобще като държава и е под жестока сръбска окупация. Дори думата Македония е забранена от сърбите. Затова нашите предци посрещат сънародниците си като освободители от десетилетно робство. Колко тъжно, когато лъжите са толкова плоски и с ясно желание да ни скарат колкото се може повече“, отбелязва Андрей Ковачев.

Прокативният пост е отпреди 10 дни и под него вече има мнозжество реакции, някои от които призовават външния министър в оставка Екатерина Захариева да направи коментар.

Отношенията между Скопие и София рязко се изостриха през ноември 2020 г., когато България блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Посочената причина беше, че тя нарушава договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Исторически комисии от двете страни водят преговори от години, но без резултат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!