Кремъл
Снимката е илюстративна

Руското външно министерство привика американския посланик в Москва и му е връчена протестна нота заради „неприемливи забележки“ на президента на САЩ Джо Байдън по адрес на руския президент Владимир Путин.

„На 21 март посланикът на САЩ Джон Съливан беше извикан в Министерството на външните работи на Русия, където бе направен демарш и му беше връчена протестна нота във връзка с неотдавнашните неприемливи изявления на ръководителя на Белия дом Джо Байдън по адрес на руския президент“, се казва в изявление на министерството.

„Беше подчертано, че подобни изявления на американския президент, недостойни за държавник от такъв висок ранг, поставят руско-американските отношения на ръба на разрива. Предупредихме, че на враждебните действия, предприети срещу Русия, ще бъде даден твърд и решителен отпор“, пише още в позицията.

Отбелязва се също, че при обсъждането на актуални двустранни въпроси на посланика е бил „поставен остро въпросът за осигуряване на нормални условия за работа на руските дипломатически представителства в САЩ, включително гаранции за тяхното безпроблемно функциониране”.

На 17 март в свое изявление американският президент Джо Байдън нарече руския си колега „кръвожаден диктатор и чист главорез, който води неморална война срещу народа на Украйна“. Ден по-рано, в отговор на сходен журналистически въпрос, американският президент заяви, че смята Путин за „военнопрестъпник“.

 Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук