Credit Suisse, швейцарска банка

Според оценки на асоциацията на финансовата индустрия на страната, тайните швейцарски банки съхраняват руско богатство на стойност до 213 млрд. долара, тъй като санкциите срещу Русия дават възможност да се надникне в швейцарските трезори, съобщиха от Ройтерс.

Асоциацията на швейцарските банкери (SBA) изчислява, че банките държат между 150 и 200 млрд. швейцарски франка (213 млрд. долара) от парите на руски клиенти в офшорни сметки.

Това показва, че обхватът на бизнеса на богатите руснаци с банки в Швейцария, най-големия център за офшорно богатство в света, е много по-обширен от балансовите експозиции, които няколко от нейните финансови компании започнаха да описват подробно.

Разкритието на СБА е рядко срещано за Швейцария, която твърдо е отхвърляла много предишни искания за прозрачност, и идва в момент, когато тя взе  необичайното решение да се присъедини към санкициите, наложени от Европейския съюз на Русия след започването на войната в Украйна миналия месец.

В швейцарската общественост се разраства дебатът за ролята на страната, като Матеа Майер, съпредседател на социалдемократите, призова Швейцария да затегне контрола върху всички парични средства, принадлежащи на руснаци, близки до президента Владимир Путин и неговото правителство.

„Част от тях принадлежат на олигарси, лоялни на Кремъл. Парите и тяхната дейност … помагат за финансирането на войната“, каза тя и добави, че Швейцария „трябва да направи всичко възможно, за да затвори кранчетата на парите“.

Оценката на СБА, която надхвърля първоначалните данни за кредитната експозиция към Русия, ясно показва мащаба на задачата за налагане на санкции, например чрез замразяване на паричните средства.

Швейцарското министерство на икономиката заяви, че не разполага със смислени оценки за замразените руски активи, тъй като обобщава докладите от банките, изправени пред нарастващия списък със санкции на Швейцария. прочети повече

Въпреки оценката си, СБА подчертава, че делът на руските активи е малък в сравнение с общите активи, държани в Швейцария, която се разглежда от поколения богати хора от цял свят като сигурно убежище за парите им.

„Делът на активите, държани за руски клиенти, вероятно представлява дял в ниския едноцифрен процентен диапазон от общите трансгранични активи, депозирани в швейцарски банки“, се казва в изявление, изпратено по електронната поща до Ройтерс в сряда, като се имат предвид парите, държани за клиенти, пребиваващи в чужбина.

Руски риск

Тъй като западните правителства разгръщат все по-голям списък от санкции в отговор на руската инвазия, банките виждат, че бизнесът им с руски клиенти се проверява далеч отвъд отпуснатите от тях заеми или бизнеса, извършван от руски дъщерни дружества, който може да доведе до балансови загуби.

Миналата седмица двете най-големи швейцарски банки представиха подробна информация за „ограничените“ експозиции към Русия, като най-голямата банка UBS заяви, че директната експозиция в размер на 634 млн. долара е била намалена от края на годината.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse (CSGN.S) Томас Готщайн заяви във вторник, че около 4% от активите, които втората по големина банка в Швейцария управлява за богати клиенти, принадлежат на руснаци и възлизат на десетки милиарди долари.

Това е много повече от посочената в годишния доклад на Credit Suisse нетна кредитна експозиция в размер на 848 млн. швейцарски франка.

Макар че банката не е предоставила актуализирана равносметка, в края на 2021 г. тя управлява 827 млрд. франка в своите бизнеси за управление на богатство, така че 4% биха възлизали на около 33 млрд. швейцарски франка активи, свързани с руски клиенти.

UBS (UBSG.S) и третият по големина регистриран кредитор в Швейцария – Julius Baer (BAER.S), отказаха да предоставят подробна информация за активите, които принадлежат на руски клиенти, но главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс посочи, че санкциите държат най-голямата банка в страната заета.

„Всяка вечер излизат нови списъци“, каза той и добави, че UBS се стреми да се предпази не само от текущото спазване на изискванията, но и от риска от бъдещи санкции.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук