Рюте: България в Шенген - все още не. Има две причини
На снимката: Марк Рюте

България получи червен семафор от Нидерландия и Австрия по пътя си към Шенген. Два дни преди окончателното решението на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС нидерландският премиер Марк Рюте и канцлерът на Австрия Карл Нехамер категорично заявиха, че на България й е рано за Шенген.

Все пък Рюте е оптимист, че следващата година България може да направи стъпки напред по пътя си към Шенген. Рюте участва в Тирана в срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, заедно с лидерите на държавите-членки, сред които и българският президент Румен Радев.

„На този етап за България не е „не“, а е „все още не“.

Ще бъде необходимо повече време поради две причини:

нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист съм, че следващата година можем да направим стъпки напред“.

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

„Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере.

Няма одобрение от страна на Австрия

за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността“, каза Нехамер в Тирана.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния ще преговаря до последния момент, информира „Румъния джърнал“.

„Ние сме решени да останем решителни до последния момент и да доведем решението до там, където го искаме. Няма да спрем да обсъждаме и преговаряме до последния момент. Като се има предвид, че

решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични,

резултатите също не могат да бъдат напълно еднакви. Това не означава, че не може да бъде намерена удобна формула за решение и за двете страни“, заяви държавният глава на Румъния.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук