САЩ, Сирия

След като Съединените щати ликвидираха иранския генерал Касим Солеймани в Багдад в петък, иракският парламент прие резолюция два дни по-късно, която изисква изтеглянето на всички чуждестранни войски от територията на страната.

В Ирак има 6 000 американски войски, разположени из цялата страна, включително в багдадската Зелена зона, както и във въздушната база Ал Асад.

Вестник „Вашингтон пост“ пусна публикация, посочваща в кои страни от Близкия изток са разположени американски войски.

Повечето американски войски са разположени в Афганистан – 14 000.

Най-голямата американска база е в Катар, където има около 13 000 войници. Базата се намира югозападно от Доха. Въздушната база беше от решаващо значение за борбата срещу „Ислямска държава“.

В базата се намира и Центърът за комбинирани въздушни операции, отговорна за координацията на въздушните сили на САЩ и коалицията в целия Близкия изток, особено при действия във въздушното пространство на Ирак, Сирия и Афганистан.

В Кувейт също са разположени 13 000 американски войници.

В Бахрейн са базирани поддръжката на военноморските операции и пети американски флот, както и на въздушната база Иса. В страната присъстват около 7000 американски военни.

5000 американски войски са разположени в Обединените арабски емирства близо до Ормузкия проток.

Има 3000 американски войници, разположени в Йордания и Саудитска Арабия. Операции срещу Ислямска държава бяха предприемани от въздушната база в ОАЕ.

Саудитска Арабия и Иран са дългогодишни регионални съперници, участващи в конфликта в Йемен.

В турската военна база Инджирлик има разположени 2 500 американски войници. В Сирия има около 800. Това е поради решението на президента на САЩ Доналд Тръмп миналия октомври да нареди изтеглянето на американските войски от Сирия.

Най-малко американските войски са в Оман – 606. Те са разположени в страната, след като през март миналата година Маскат и Вашингтон подписаха споразумение за използването на летища и пристанища в Оман, страна, която е разположена близо до Ормузкия проток.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!