Света София, църква, Истанбул
Историческият храм "Света София" отново служи за джамия

С масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, „Св. София“ в Истанбул ще бъда открита отново като действаща джамия.

Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор. С него се  признава победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и се отменя унизителният за страната Севърски мирен договор, подписан след края на Първата световна война.

Обедната петъчна молитва ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела.

Вътре в храма ще бъдат допуснати 500 души, сред които и турският държавен глава.

На площада отвън ще се проведе колективна молитва и се очаква огромен брой вярващи. За желаещите ще бъдат обособени 5 зони на открито – 3 за мъже и 2 за жени.

В София се организира протест срещу промяната на статута на храма

У нас граждани се събират на протест срещу първата мюсюлманска молитва в катедралата „Света София“ в Истанбул, планирана за днес.

Протестиращите се събират пред храма „Света София“ в столицата, за да изразят възмущението си от промяната на статута на катедралата, която от музей бе превърната в джамия.

„В началото на м. юли държавното ръководство на Република Турция взе решение да превърне отново катедралния храм „Света София“ в действаща джамия. Това дълбоко огорчи християнския свят. Не приемаме обяснението, че това е вътрешен проблем на Турция. За религиозните чувства, историческа памет и доброто няма граници“, заявяват организаторите на протеста.

 Искаме спокойствие и разбирателство, а не напрежение и конфронтация, казват още протестиращите и призовават българските държавни власти и други духовни водачи да поискат отмяна на решението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!