Българският клуб в Охрид
Снимка: БТА

Македонският посланик в София Агнеса Руси днес ще бъде извикана в Министерството на външните работи и ще ѝ бъде връчен остър демарш по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид, съобщи БНТ.

Неизвестен извършител е стрелял в сряда вечерта с оръжие срещу българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид. При инцидента няма пострадали. Следи от стрелбата има по стените вътре в клуба и по прозорците и рекламните надписи на клуба. Нападението е извършено около 21.00 часа българско време.

Един пълнител е изпразнен при стрелбата срещу клуба. Само във вътрешността на помещението на клуба са били открити 8 патрона, предаде БГНЕС. Има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно. На мястото на инцидента веднага пристигнал българския консул от Битоля Димитър Иванов.

Това е пореден инцидент срещу клуба. Само преди два дни прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

Македонското министерство на външните работи осъди нападението, определяйки го като „вандалски акт“. В него обаче никъде не се споменава изрично, че нападението е извършено срещу български клуб.

„Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Това са напълно неприемливи събития, които може да застрашат живота и да увеличат ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната“, се казва още в съобщението от МВнР.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България – татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук