Деница Сачева
на снимката: новият социален министър Деница Сачева положи клетва в Народното събрание

След над 2 часа ожесточени дебати в пленарната зала, парламентът на косъм одобри Деница Сачева за социален министър. Гласуваха 223 депутати – „за” бяха 114 народни представители, „против” 106, въздържали се – трима. Парламентарната група на БСП, както и депутатите от „Атака“ не подкрепиха кандидатурата. Със същото решение на НС Бисер Петков бе освободен като досегашен министър на труда и социалната политика.

ФОКУСЪТ НА ДЕБАТИТЕ СЕ ИЗМЕСТИ ВЪРХУ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Кандидатурата на Сачева беше представена от вицепремиера Томислав Дончев.

„От 2016 до 2017 г. е била заместник-министър на труда и социалната политика. Като зам.-министър на образованието и науката г-жа Сачева отговаряше пряко за една от най-успешните политики в дейността на правителството, именно връщането обратно в клас на над 40 хиляди деца. Факт е, че в годините г-жа Деница Сачева се е утвърдила като експерт и ръководител в областта на социалната политика. Предлагам на НС да приеме проекта на решение за избирането на г-жа Деница Сачева за министър на труда и социалната политика”, каза Дончев.

Депутатът от „Атака” Десислав Чуколов каза, че изборът е бутафорен. Той попита какво ще бъде отношението на новия социален министър към Истанбулската конвенция и Закона за социалните услуги:

„Но, моля ви, излезте на трибуната и кажете за Истанбулската конвенция и за отмяната на Закона за социални услуги. Ние от „Атака“ ще гласуваме „против“. Ако вие кажете, че ще отмените тези закони, тогава ще променим мнението си“.

От БСП се застъпиха за уволнения министър Бисер Петков. Според социалистите, той е бил едно от най-диалогичните лица, „опитвайки се да стори нещо дори с вързани ръце.”

Драгомир Стойнев каза, че Деница Сачева е допуснала „груби грешки”, като една от тях била свързана с подкрепата ѝ на прокарването на „джендър идеологията в България”.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също взе участие в дебатите. Тя също каза, че процедурата по гласуване в парламента е бутафорна, защото вече има публикувано прессъобщение, според което Сачева ще поеме поста от стария министър.

„За пореден път правителство показва на нас и на българските граждани, че парламентът е нищо”, каза Нинова.

Тя добави, че това е поредната смяна на член от Министерския съвет.

„Управляващите коалиционни партньори на правителството патриотите казахте, че тя ще изпълнява програмата на правителството. Тогава е излишно да ви питам – ще има ли преизчисляване на пенсиите? Няма да има, защото правителството на Борисов го няма в програмата си. Ще се направи ли минималната пенсия 300 лева, както искат патриотите? Ще се промени ли социалното подпомагане – не, няма. Пише ли в програмата на ГЕРБ, че ще въвеждате противоконституционната джендър идеология? Не, нали – но тя я въвеждаше като зам.-министър на образованието. Пише ли в програмата на ГЕРБ, че ще променяте историята на България в учебниците? Не, не пише, но това се случва в Министерството на образованието. Пише ли, че ще прехвърляте част от грижите за нашите деца на неправителствени организации срещу тлъсто заплащане? Не, не пише. В Конституцията ни пише, че това е задължение на държавата. Е, питам ви тогава – коя точно програма ще изпълнява?”

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че дебатът днес е политически и че точно сега е моментът да се дискутират политиките. Той посочи, че в тази сфера са най-много протестите и това се дължи на липсата на фокус в реформите, които се случват под натиска на недоволните.

Валери Симеонов от НФСБ призова депутатите да дадат шанс на Сачева.

„Аз имам чувството, че присъствам не на избор на министър, а папа“, коментира разразилите се дискусии в зала Симеонов и добави, че Деница Сачева ще изпълнява програмата на коалиционното правителство.

КОМЕНТАРЪТ НА САЧЕВА

След като положи клетва като министър на труда и социалната политика, Деница Сачева побърза да успокои разтревожените депутати, че тя е за прилагането на Истанбулската конвенция и т.нар. „джендър идеология”.

„Полът се определя биологично. Против съм насилието срещу жени и деца, и съм „за” традиционното семейство между мъж и жена”.

И подчерта, че „джендър идеологията” не е въвеждана и не е подкрепяна.

„Това го твърдя категорично.”

Сачева гарантира, че ще проведе диалог с „всички заинтересовани страни”.

„Важно е да се отчитат притесненията на хората, но използвам възможността, тъй като днес е Международният ден на хората с увреждания да отбележа, че няма да отстъпя от това, което е постигнато”, каза Сачева по подов искането на „Атака” за отмяна на Закона за социалните услуги.

Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков в петък (29 ноември), но мотивите не станаха ясни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!