Гневното изпращане на участниците в предаването „Панорама” по Българската национална телевизия се превърна в нещо като традиция през последните седмици.

Протестиращи изчакват гостите в телевизията, за да им зададат своите въпроси. Политиците обаче умело избягват срещата с евентуалните си избиратели. Това от своя страна силно разгневява протестиращите и те прибягват до крайности.

Снощи потърпевш се оказа евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той реши да излезе при гражданите и да разговаря с тях. Но недоволните  се нахвърлиха върху него с гневни викове. Новаков си тръгна пеша, като беше съпроводен от много полицаи. След него тичаха протестиращи, скандирайки оставка и обиждайки Новаков.

Друг от участниците в предаването „Панорама“, депутатът от БСП Кристиан Вигенин, се спря да разговаря повече от час с протестиращите пред сградата на БНТ.

Малка група хората остана пред сградата на Националната телевизия в очакване на трети участник в предаването – депутатът от ДПС Йордан Цонев. Но полицейското присъствие изведнъж рязко намаля, което подсказа, че Цонев е бил изведен от друг вход и си е тръгнал.

По-рано протестиращи от сдружение „БОЕЦ“ обградиха пред БНТ черен автомобил и го замеряха с яйца, смятайки, че в него има участник в предаването „Панорама“. Шофьорът показа документи, че колата е на БНБ. Въпреки това протестиращите не пропуснаха колата.

В 93-ата вечер на протест беше блокирано движението на „Цар Освободител“ до площад “Независимост“ пред БНБ, като полицейското присъствие беше слабо. Адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ заяви пред Президентството, че петото издание на т.нар. „Велико народно въстание“ ще се състои след седмица – на 16-и октомври, когато се пада стотният ден от началото на протестите.

Трудното участие в „Панорама”

Както вече стана ясно, посрещането с яйца и викове на участниците в политическото предаване „Панорама” по БНТ се превърна в традиция.

Ето хронологията:

  • 10 – Протестиращи блокираха задния вход на БНТ и поискаха да разговарят с правосъдния министър Десислава Ахладова за доклада за върховенството на закона у нас. Събралите се пред входовете на Националната телевизия протестиращи хвърляха яйца по сградата. Призивите „Оставка!“ бяха отправени и към директора на медията Емил Кошлуков. Протестиращите се заканиха, че няма да застанат пред централния вход, а ще оградят страничните, за да не може министърът да се измъкне от яйцата, които са приготвили. Ахладова обаче някак успя да напусне сградата, пазена от десетки полицаи. Патрулна кола я съпроводи.
  • Политологът Стойчо Стойчев също бе посрещнат с мощни освирквания и яйца на тръгване от сградата на БНТ. Припомняме, че преди време той влезе в пререкания с протестиращи, които бяха блокирали пътя пред румънското посолство в столицата.

  • 09 – Здравният министър проф. Костадин Ангелов също напусна сградата на БНТ с полиция. Той излезе през страничен вход, в автомобил пред и до който тичаха полицаи. От видеата в интернет се вижда как униформените бутат граждани и ги влачат по земята, където са седнали в опит да накарат министерската кола да спре.

  • 09 – След участието й в предаването „Панорама”, социалният министър Деница Сачева също бе посрещната от протестиращите с викове „Оставка”. Сачева обаче успя да напусне сградата на БНТ с помощта на полиция. Първоначално тя беше охранявана от полицаите, пазещи Националната телевизия, но малко след това се появиха десетки служители на реда, които изтласкаха протестиращи и журналисти, за да може министърът да се качи в служебния си автомобил и да напусне района към 22,10 часа.
  • 07 – Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерът на БСП Корнелия Нинова бяха изведени с жандармерия от сградата на БНТ на ул. „Сан Стефано“ в София. Група демонстранти, начело с представители от „Демократична България“ и „Боец“, се отклониха от основното шествие и се позиционираха пред БНТ. Там те поискаха оставката на директора Емил Кошлуков, след което окупираха двата изхода.Протестиращите обявиха, че няма да ги освободят, преди да излязат участниците в продължаващото в същото време издание на тв предаването „Панорама“ – Даниела Дариткова от ГЕРБ и Корнелия Нинова от БСП. Час и половина по-късно двете напуснаха едновременно сградата, но през различни изходи. Редом с ругатните, председателят на БСП беше опръскана с вода. Около Даниела Дариткова обаче напрежението беше далеч по-голямо. Срещу нея също беше направен опит да бъде залята с вода, а след това демонстрантите я блокираха в една от близките улички. Наложи се на място да пристигнат допълнителни полицейски подкрепления.

Междувременно водещият на „Панорама” даде интервю за „Дойче веле”.

„Яйцата не са аргумент за нищо, виковете и обидите – също. Има нещо смразяващо в това да гледаш как мнозина гонят един. Не виждам оправдания за публичното унижение на когото и да било. Оттук нататък всеки разумен разговор изчезва”, каза Бойко Василев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!