Деница Сачева
На снимката: социалният министър Деница Сачева

Социалното министерство се готви да дава по 24 лева на ден помощ директно на работниците, останали без работа, заради затворените бизнеси от пандемията.

Това стана ясно в неделя от изказване на министър Деница Сачева. От 29 октомври в това положение са дискотеки, нощни барове, пиано барове, частните школи за обучение и занимания с деца и ученици.

Мярката на правителството идва след като част от браншовете заплашиха с протести и успяха да си издействат за ресторанти и кафета “щадящ“ вечерен час за работното им време в София – до 23.30 часа. Голяма част от ресторантите и в момента работят до този час.

„Имаме готовност за всички бизнеси, не само за заведенията, да предложим в рамките на следващите 2 до 3 седмици нова мярка, която да бъде с възможност да се плаща директно на работниците и служителите в затворени бизнеси, да се плаща два пъти минималното обезщетение за безработица на ден – т.е. 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнеса“, каза Сачева.

Тя обаче уточни, че тази мярка в момента се разработва и консултира с ЕК. Предстои да бъде консултирана със социалните партньори.

Министърът допълни, че държавата ще продължи да инвестира в здравеопазване, като вече се мисли и за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата.

От думите й стана ясно, че 120 млн. лв. от европарите са пренасочени за помощ от по 1000 лв., които се дават на работещите на първа линия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!