Върховният съд на Калифорния блокира предложението американският щат да бъде разделен на три нови щата, съобщава Си Ен Ен. След като съдиите отхвърлиха петицията за референдум на предстоящите през ноември междинни избори в САЩ, тя няма да бъде вписана в изборните бюлетини на щата.

Съдът прецени, че петицията „повдига много въпросителни около валидността на предложението“. В мотивите на съдийското решение се посочва, че трябва допълнително време да се преценят евентуалните ползи на подобна инициатива.

Разбира се има възможност въпросът за разделянето на Калифорния на три нови щата да бъде включен в нова бюлетина и подложен на обществено гласуване, ако съдът разреши това.

Инициативата бе подета от милиардера Тим Дрейпър – натрупал състоянието си от рискови капитали, според който Калифорния е щат труден за управление заради огромната си площ. Предложението, в което той вложи 1,7 милиона долара, бе щатът да се раздели на три – Калифорния, Северна Калифорния и Южна Калифорния, като по този начин във всеки от трите нови щата ще живеят по не повече от 14 милиона души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук