Окръжният съд на Пазарджик отложи за 4 юни делото срещу кмета на Септември Марин Рачев, който беше показно арестуван и в последствие обвинен в укриване на данъци, в особено големи размери, преди да поеме управлението на Общината.

Съдът поиска документи от Специализираната прокуратура и затова отложи делото.

Пред сградата на съда инициативният комитет „Да спасим община Септември“ предостави на медиите извадки от последния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който са констатирани множество нарушения от страна на кметския екип.

Част от нарушенията са свързани и с депутата от ГЕРБ Даниела Малешкова, когато е била заместник-кмет на общината.

Тя е сключвала неизгодни договори с втората братовчедка на Марин Рачев за доставка на горива и ремонтни дейности, посочва председателят на инициативния граждански комитет Николай Баташки.

„Тази фирма сключва договор с подизпълнител, който взима около 5000 лева за преместването на стълба. Формираната печалба от над 250% за фирмата, управлявана от втората братовчедка на жената на кмета Владимира Бояджийска, без да е извършила нищо, е индикатор за измама“, каза Баташки.

Кметът на Септември Марин Рачев заяви, че е жертва на офшорни компании, които искат само за себе си минералните находища на Варвара.

„Фирмите, моите, на които съм бил управител, са регистрирани на личния ми адрес, а не на Филипинските или не знам на кои острови“, коментира Рачев.

Кметът на Септември Марин Рачев беше показно арестуван от Специализираната прокуратура в началото на февруари. След едно денонощие в ареста, беше освободен срещу рекордно голяма парична гаранция – 250 000 лева.

На 6 февруари Специализираният наказателен съд отстрани Рачев от длъжност, въпреки неспирните протести на местното население в подкрепа на кмета.

На 13.02 Апелативният специализиран наказателен съд отмени определението на по-долната инстанция и остави без уважение искането за отстраняване от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев и служителя в общината Станой Милов.

Задържането на кмета предизвика множество протести, включително и пред сградата на общинската администрация в Септември.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук