"Царските конюшни"
Отложено бе делото за "Царските конюшни"

Софийски градски съд (СГС) отложи гражданското дело за „Царските конюшни“ за средата на юни. На 16 септември 2016 г. като министър на регионалното развитие и благоустройството, Лиляна Павлова обяви, че е подадена искова молба към Софийски градски съд за обявяване на сделките за бившите царски конюшни за нищожна.

„В резултат на възложения от мен анализ на извършената от областния управител на София сделка за т.нар. „Царски конюшни“ и като компетентен министър, управляващ държавната собственост, на 15 септември сезирах Софийски градски съд за обявяване на нищожност на трите договора за продажба на имотите, които попадат в рамките на терена”, обясни Палова тогава.

Тя добави още през 2016г., че мотивите за иска са три, както и че исковата молба е срещу областния управител и „Евротранс билд“, защото считат, че и двете страни не са спазили законовите изисквания.

В Софийски градски съд има и наказателно дело, свързано с „Царските конюшни“. По него подсъдими са двама – Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т. нар. „Царски конюшни“. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава. Т.нар. „Царски конюшни“, върху 7 декара и половина в центъра на София – на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв,  т.е.  по около 90 лв. на квадратен метър.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук