Даниел Митов
На снимката: Бившият външен министър Даниел Митов и адвоката му Ина Лулчева.

Специализираният съд ще направи втори опит да даде ход на делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и неговия бивш заместник Христо Ангеличин.

Първият път делото не успя да тръгне, заради отсъствието на адвокат разпоредително заседание бе отложено.

За предстоящото съдебно заседание призовка е изпратена до Министерство на финансите.

Бившият външен министър Даниел Митов е обвинен за престъпление по служба, а Христо Ангеличин в безстопанственост.

Според прокуратурата Митов, като министър на външните работи, не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество, и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за Министерство на външните работи (МВнР).

В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!