Върховният съд на Русия реши, че „Свидетелите на Йехова” са екстремистка организация и трябва да предадат цялата си собственост на държавата. Това се случи след като министерството на правосъдието поиска разрешение да закрие местната централа на организацията.

Руските власти са поставили няколко от публикациите на групата в списък на забранената екстремистка литература и прокурорите отдавна я представят като организация, която разрушава семействата, насърчава омразата и заплашва живота. Групата, която е базирана в Съединените щати, известна е с проповедите си от врата на врата и отхвърлянето на военната служба, отхвърли тези твърдения.

Религиозната организация се е разраснала по целия свят и има около 8 милиона активни последователи. Тя е изправена пред съдебни дела в няколко страни, най-вече заради пацифизма си и отхвърлянето на кръвопреливания, но Русия е била най-проницателна в представянето й като култ към екстремизма. Нейният руски клон, базиран близо до Санкт Петербург, редовно отхвърля това твърдение.

Според Върховния съд забраната ще засегне пряко около 400 членове на организацията и ще окаже въздействие върху всичките 2,277 религиозни групи в Русия, за които се твърди, че имат 175 000 последователи.

Кои са „Свидетелите на Йехова”?

„Свидетели на Йехова” е името религиозно изповедание основано през 1876г. в САЩ и придобила сегашното си име през 1917-та. Седалището на организацията в Бруклин, Ню Йорк. Те не вярват в Света Троица, отричат тайнството „свещенство“, не почитат Кръста, не празнуват рождени и имени дни, както и национални празници. По време на Втората световна война „Свидетели на Йехова” са забранени или преследвани в много държави, заради спазвания от тях политически и национален неутралитет.

Днес организацията е забранена в Китай, части на Африка, някои бивши Съветски републики и Сингапур.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!