Софийският градски съд задължи Столичната община да мие основните пътни артерии в столицата  два пъти месечно от май до септември, а в останалата част от годината – веднъж месечно.

Съдът задължава и общината в срок до две седмици да представи план за изграждане на велоалеи, включително и такива между крайните квартали на града до централната градска част.

Според съдебното решение, СО ще трябва да информира, на специално изградените табла на спирките на градския транспорт и на сайта си, какви са нивата на фини прахови частици и какви са нивата на замърсяването на въздуха.

Това са мерките, които съдът наложи, докато приключи делото за мръсния въздух, заведено от „Група за чист въздух”.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано от общината.

Мерките съдът наложи, докато се чакат назначените на предишното съдебно заседание експертизи по делото за замърсения въздух в София. На миналото заседание през май, магистратите назначиха екологична експертиза за въздуха през 2015-та и 2017-та, но се оказа, че няма достатъчно квалифицирани експерти към съда, а и от Българската академия на науките също са казали, че не разполагат с експерти, които могат да изготвят заключение на въпроса дали общината е вземала достатъчно адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха.

Делото беше заведено преди 3 години, а следващото заседание е насрочено за 11 ноември.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук