Ивица Тодорич
Ивица Тодорич

Бившият шеф на хърватската компания „Агрокор“ Ивица Тодорич, заподозрян в присвояване на 180 милиона долара, след екстрадиране в Хърватия и напускане на затвора под гаранция, обяви намерението си да стане президент.

„Ще получа властта и ще насоча Хърватия в правилната посока, ще отида на изборите“, съобщи Тодорич в портала „24 сата“.

В първия ден след освобождаването си под гаранция той се разходи из Загреб, подстрига се и нахрани гълъбите, съобщава порталът.

„Върнах старата си нова прическа, много хора ми помогнаха с гаранцията, те сами предложиха. Не трябва да казвам нищо повече сега, ще научите всичко“, каза той.

По-рано съдът в Лондон отказа на бившия шеф на хърватската компания „Агрокор“ правото да обжалва решението за екстрадирането му в Хърватия.

През април британският съд реши да екстрадира Тодорич в родината му. След екстрадирането в Хърватия той беше освободен от затвора под гаранция от 1 милион евро, припомня ТАСС.

„Агрокор“ е най-голямата частна компания за хранителни продукти и търговия на дребно в Хърватия. През април 2017 г. хърватското правителство въведе държавна администрация в компанията поради дългове и започна процедурата по нейното преструктуриране. „Сбербанк“ се опита да се възстанови дълговете си от 1,13 милиарда евро. Дългът на компанията към руските банки се оценява на 1,3 милиарда евро (около 30% от общия дълг).

Основателят на „Агрокор“ Ивица Тодорич, на 21 октомври 2017 г., беше включен в списъка на международните издирвания от държавния прокурор на Хърватия. Бизнесменът, който е един от 15-те обвиняеми по случая за измами в „Агрокор“, е заподозрян в присвояване на 180 млн. долара в началото на ноември миналата година. Арестуван бе в Лондон и задържан там по време на разследването. Ситуацията с дълга на „Агрокор“ към „Сбербанк“ бе обсъдена на срещата на президентите на Руската федерация и Хърватия Владимир Путин и Колинда Грабар-Китарович.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!