Какви са проектите на Съюза на съдиите в България (ССБ), как и от кого се финансират, е публично – достъпна информация. Намеци от рода на изреченото от фигура във Висшия съдебен съвет, че „който плаща, поръчва музиката“ е несериозно. Това заяви днес на пресконференция председателят на Съюза съдия Атанас Атанасов. Той обясни отново и подробно защо съдиите протестират срещу замисляните и вече гласувани на първо четене в НС промени в Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ и от властовия партньор ОП. Целта на въпросното законодателство е да бъдат забранени външни донорски проекти в системата.

Невярна е тезата, според която чуждото проектно финансиране е предпоставка за намеса в независимостта на съда. Тя е несъобразена със съвременните принципи за проектно финансиране“, подчерта Атанасов.

Атанасов даде примери за вече реализирани проекти: разработване на „Наръчник за управление на съдилищата“, раздаден на всички общински съдии, проведен курс по изготвяне на съдебни актове за студенти по право, изработване на учебно помагало за гражданско образование след няколкогодишна работа с деца в училище и др.

Всички наши проекти са достъпни като резултати и финанси в сайта на ССБ, а при всяко успешно приключване съдиите канят медиите и им разясняват детайлите, бе уточнено на брифинга.

От ССБ са готови с писмо-апел към премиера Бойко Борисов промените в закона да бъдат спрени. Ако законодателите от управляващото мнозинство ГЕРБ-ОП не оттеглят предложените забрани за проекти на магистратски организации с външни донори, ще се търси начин те да бъдат спрени чрез поставяне на въпроса пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург, както и в Съда на ЕС в Люксембург. Основанието : промените са едновременно дискриминационни и нарушаващи европейски правила, предупредиха от ССБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук